Mamos pieno gelta

Mamos pieno gelta

26. Mar 2012, 07:00

Kas yra mamos pieno gelta? Ar galima žindyti mamai, kurios vaikučiui ji diagnozuota?

 

Konsultuoja šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologė, dr. Eglė Markūnienė.

 

Mamos pieno gelta – kas tai?


Fiziologinė naujagimių gelta, prasidedanti antrą vaikučio gyvenimo parą, paprastai išnyksta per 2-3 savaites. Pirma savaitė yra jautriausia, vėliau matome, kaip ji nyksta. Tačiau būna, kad ši būsena užsitęsia, ir kartais būna diagnozuojama motinos pieno gelta. Ji pasireiškia tuo, kad pradėjus nykti fiziologinei geltai, maždaug 10-14 parą, kai mamytei prasideda gausi pieno gamyba, vaikučio gelsvumas vėl stipriai paryškėja.

 

Taip nutinka dėl tam tikrų medžiagų, esančių motinos piene. Tos medžiagos slopina fermentinės sistemos veiklą, todėl kraujyje išlieka daugiau bilirubino, nudažančio vaikutį geltonai.

 

Kiek tęsiasi mamos pieno gelta?


 Mamos pieno gelta yra nepavojinga ir gali ir tęstis iki trijų mėnesių. Jos diagnozė nustatoma kitų priežasčių atmetimo principu – įsitikiname, kad vaikučio pageltimo priežastis ne kepenų pažeidimas, ne hemolizinė liga, ne apsinuodijimas. Tai išsiaiškinę pasakome šeimoms, kad tai mamos pieno gelta, ir vaikutis gali būti geltonesnis keletą mėnesių.

 

Ar šių mamos piene esančių medžiagų atsiradimą įtakoja moters mityba ar gyvenimo būdas?


Mamos mityba tų medžiagų, esančių mamos piene, atsiradimui neturi jokios, tiesiog tokia yra mamos organizmo ypatybė.

 

Ar galima žindyti vaikutį, jei jam nustatyta mamos pieno gelta?


Taip, žinoma, galima. Jei vaikutis stipriai pagelsta, tai yra, bilirubinas jo kraujyje gerokai viršija normas, vaikučiui gali būti taikoma fototerapija – gydymas mėlyna šviesa. Taip sumažinamas bilirubino kiekis. Arba galima parą, dvi pienelį pakaitinti ir sumaitinti vaikučiui, nes kaitinant mamos piene esančios medžiagos, turinčios įtaką mamos pieno geltai, suyra, ir bilirubino sumažėja. Reikia ne užvirinti, o tik užkaitinti mamos pieną ir sumaitinti.

 

Kartais mamos tą parą duoda kūdikiams mišinuką, tačiau manau, kad naudingiau duoti pakaitintą mamos pieną. Mišinukas gali alergizuoti vaikelį ar sukelti kitų problemų.

 

"Mamyčių klubo" interviu su neonatologe, dr. E.Markūniene apie fiziologinę naujagimių geltą galite skaityti čia: Naujagimių gelta

 

Ar tau teko susidurti su Mamos pieno gelta?

 

Šeimos klinika „Sveika pradžia“

J.Balčikonio g. 3, Vilnius

Tel. (8-5) 2030448, 860590008

El. paštas: info@sveikapradzia.lt

www.sveikapradzia.lt

 

1

 

26. Mar 2012, 18:19

mums dbr dvi savaitėlės ir lankantis pas gydytoją ji užsiminė, kad vaikutis kiek geltonas atrodo... Tikrai nežinau, ar čia ats atvejis, nes vaikutis ligoninėj buvo tirtas dėl geltos, bet pilnai gali būti, kad čia dėl MP ...

26. Mar 2012, 18:11

teko susidurti, Jokūbui ji buvo gana stipri, teko 3 paras nemaitinti MP, o po to jau viskas susitvarkė.