Mama Simona: grįžtu į darbą - kaip teisingai nutraukti maitinimą?

Mama Simona: grįžtu į darbą - kaip teisingai nutraukti maitinimą?

09. Sep 2015, 11:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Simonos laiško redakcijai:

Turiu aš galvos skausmą didelį... Mano sūnui jau 10mėn. Ir lygiai po 2 mėn. turiu išeiti į darbą. Dantų neturi, košes nelabai valgo, vandenį kartais geria. Pagrindinis maistas - mp. Užmiega irgi TIK prie krūties. Niekaip kitaip jo užmigdyt negalima. Noriu pasilikti naktinį maitinimą, o per dieną jau po truputį nutraukti. KAIP TAI PADARYTI??? Nutraukti iš karto visiškai dienom, ar po truputį mažinti? Ką duoti vietoj mp - mišinuką, pieną iš parduotuvės ar vandenį (ar visai nesvarbu ką duot?)? Kaip vaiką užmigdyti BE krūties?  Gal yra apie tai kokių knygų? Ar straipsnių? AČIŪ.

Atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius. 

Miela Simona,

antrąjį gyvenimo pusmetį motinos pienas jau nėra vienintelis reikalingas, tačiau vis dar yra pagrindinis ir geriausias kūdikio maistas (taip pat turintis ir apsaugą nuo infekcijų teikiančių medžiagų bei gyvų ląstelių-kovotojų), o žindymas yra geriausias ne tik to geriausiojo maisto perdavimo būdas, bet ir užtikrintas mažo vaiko nuraminimas (taip pat ir užmigdant nakčiai), jo saugumo garantija.

Ir kuo vaikelis mažesnis, tuo didesnė jam yra motinos pieno ir žindymo svarba. 10 mėnesių kūdikiui ji didesnė negu vienerių metų vaikui, tokiam koks bus Jūsų sūnus po 2 mėnesių. Nepatarčiau skubėti nujunkyti vaikelį nuo krūties jau dabar, gerokai iš anksto. Kiekviena diena yra gyvenimas, džiuginkite ir džiaukitės!

Galimybės

Pasitaiko darbų, kuriuos galima atlikti neišeinant iš namų ir kūdikį turint šalia savęs. Deja, daugumai tenka dirbti „pilnu etatu“, vaikelius trumpiau ar ilgiau paliekant kitų žmonių priežiūroje. Yra keli būdai, kaip žindymas galėtų būti tęsiamas mamai pradėjus dirbti. Iš jų geriausias būtų grįžimas pažindyti kūdikį namie arba kūdikio atnešimas pamaitinti mamai per darbo pertrauką. Dar galima kūdikį aprūpinti iš krūties rankomis ar pientraukiu ištrauktu motinos pienu. Pagaliau trečioji, kompromisinė, išeitis – kai Jūs namie – žindykite, o kai dirbsite, kūdikis bus maitinamas mišiniu. Tai - „mišrus“ maitinimas, kuris kūdikiui vis dėlto yra daug geriau, negu visiškas mamos pieno netekimas.

Kai darbas toli...

Jeigu mama nespėtų sugrįžti mano pati pamaitinti savo kūdikį, o atvežti jį į darbovietę irgi nėra galimybių? Tuomet darbo pertraukas galimą panaudoti pieno ištraukimui iš krūtų dirbtiniu būdu – rankomis arba pientraukiu. Tai daryti naudinga keliais požiūriais: (1) padeda išlaikyti laktaciją - tolesnę pieno gamybą krūtyse, (2) kūdikis gaus išsaugotą motinos pieną, kuris daug geriau negu mišiniai, (3) tai ir motinoms apsauga nuo pieno sąstovio problemų, (4) sumažina savaiminį pieno tekėjimą iš pritvinkusios krūties, (5) apsaugo nuo pieno latakėlių užsikimšimo ir krūties infekcijų dėl krūtų persipildymo pienu.

Pieno laikymas

Įprastoje kambario temperatūroje (19 – 22 laipsnių) moters pieną galima laikyti 10 valandų. Šaldytuve - 5 dienas. Ilgesniam saugojimui pieną reikėtų užšaldyti. Šaldytuvo „ledainėje“ galima saugoti dvi savaites, o jeigu jos durelės atskiros, nors ir dažnokai darinėjamos – 3 - 4 mėnesius. Atskirame šaldiklyje, kuriame išlaikoma nuolatinė minusinė temperatūra, motinos pieną galima laikyti 6 mėnesius ir ilgiau. Kiekvieną kartą (skirtingu laiku) ištrauktą pieną geriau supilti ir laikyti atskiruose indeliuose.

Ant jų reikia užrašyti dieną, valandą, o jeigu laikysite ilgiau – tai ir mėnesį. Atitirpintą pieną šaldytuve galima laikyti 24 valandas. Tačiau nepaverskite savo buto užšaldyto pieno atsargų sandėliu. Tai tik truputis žinių apie galimybes. Juk į darbą išvyksite ne mėnesiams ir ne savaitėms. Pats vertingiausias yra šviežias motinos pienas. 

Kai būsite namie

Kuo daugiau bendraukite su vaiku. Fizinis ir emocinis artumas žindant kompensuos išsiskyrimų netektis. Pamaitinkite kūdikį iš krūties prieš išeidama į darbą. O sugrįžus, žindymas bus ir džiaugsmas abiem, ir poilsis Jums pačiai: patogiai atsisėskite, o gal ir prigulkite su vaikeliu.

Naktinis žindymas ypač skatina pieno gamybą krūtyse. Miegokite kartu su kūdikiu, ar bent pastatykite jo lovytę greta savosios. Kai mama pradeda dirbti, keičiasi ir vaiko miego pobūdis. Nesistebėkite, jeigu jūsų kūdikis taps „pelėda“ – daugiau miegos dieną. Gali būti, jog prie to pratina ir auklė, taip „pasilengvindama tarnybą“.

Ir gerai! Išties verta, kad kūdikis daugiau miegotu tuo metu, kai Jūs pati būsite darbe. Tada jis ir valgyti prašys rečiau, o žvalesnis bus vakare, mamai sugrįžus – turėsite daugiau progų ir žindyti jį, o tuo pačiu ir bendrauti su vaiku.

Sėkmės.

Išsamią informaciją ir daug naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg


Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola