Mama, nupirk man saldainį!

Mama, nupirk man saldainį!

07. Nov 2012, 10:00

Jūsų mažylis šiandien jau valgė glaistytą šokoladu sūrelį, hematogeno batonėlį ir šokoladinį saldainį. Žinote, kad „to jau per akis“, tačiau, kai atėjus į parduotuvę vaikas nieko gero nežadančiu balsu sako: „Mama, nupirk man saldainį“, dėl šventos ramybės imate ir nuperkate. Ar tikrai tai vienintelis būdas išvengti viešos isterijos? 

 

 Konsultuoja psichologė Vika Aniulienė:

 

Vaikšto Tomas parduotuvėje su mama. Ji nuperka jam saldainį. Vieną kartą, kitą, trečią. Ketvirtą kartą mama neperka, penktą nuperka, šeštą neperka. Tomas sako: "Aš noriu saldainio", mama sako: "Tomuti, aš neturiu pinigėlių. Negaliu tau nupirkt saldainio".

 

"Mamyte, bet aš labai noriu saldainiuko, labai prašau nupirk man saldainį.." Mamos širdelė neišlaiko ir ji nuperka saldainiuką.

 

Ko išmoko mama? - Nieko.

 

Ko išmoko Tomas? - Kai mama sako, kad nepirks saldainio, dar nereiškia, kad ji jo nepirks. Reikia tik jos paprašyti.

 

Kitą kartą Tomas išmoks, jei prašymai neveikia, reikia apsiverkt, ilgai verkt, krist ant žemės vaidint mirtį, vemt, kandžiotis... vis tiek nupirks...

 

Ką turi išmokt mama?

 

Vaikui būtinos griežtos ribos ir taisyklės tam, kad jis jaustųsi saugus. Jei pasakėte, kad negalima, nereikia, nepirksit – laikykitės duoto žodžio.

 

Kaip elgtis isterijos metu?

 

Priimkite isteriją kaip pamoką sau ir vaikui. Jis žiūri jums į akis ir verkia. Reikalauja. Laimėti gali tik vienas iš Jūsų, o vaiko labui būtų geriau, jei laimėtumėt šią kovą Jūs.

 

Atsitraukit, palikit vieną (jei tai įmanoma). Pasakykit "jei tu dabar nori paverkti – tai verk, aš einu į kitą kambarį, jei norėsi pakalbėt – ateik, aš tavęs lauksiu". Dažnai tokiu atveju vaikai dar kurį laiką paverkia, po to prieina prie durų, bet jų neatidaro (taip jie elgiasi, kad jūs tikrai girdėtumėt ir pasiduotumėte).

 

Palaukit – tegul bent praveria duris pirmas vaikas. vėliau galima apsikabint ir paguost. Jei tai vyksta tarp žmonių – nieko tokio, tegul rėkia, tik jūs turite parodyt, kad jūs visiškai abejinga, nesulaukęs Jūsų reakcijos mažylis nurims.

 

Kiek truks isterija? 

 

Čia jau priklauso nuo to, kiek pamokų yra išmokęs Tomas (žr. aukščiau). Kuo daugiau, tuo ilgiau ji truks.

Psichologės kontaktai:

vika.aniuliene@gmail.com

Mob. 8 654 49445

Ar dažnai nuolaidžiaujate vaikui „dėl šventos ramybės“?