Mama: Noriu mažylį atpratinti nuo krūties - ar įmanoma be streso?

Mama: Noriu mažylį atpratinti nuo krūties - ar įmanoma be streso?

22. Mar 2021, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško:

Sveiki, mano dukrytei jau metukai, ieškau informacijos, kada tas tinkamiausias metas nutraukti žindymą ir kaip tai padaryti kuo švelniau. Gal galėtumėt patarti, nes norėčiau vėliausiai iki 1,5 metų nutraukti žindymą, šiuo metu žindau prieš pietų ir nakties miegelį, nakties metu ir kartais pasiprašo rytais.

Konsultuoja akušerė, žindymo konsultantė Ieva Girdvainienė:

Ką reikia žinoti, nusprendus nujunkyti vaikutį? Idealu, jei tam laiko turite bent mėnesį. Situacijų, kai į darbą nusprendžiama grįžti tuoj pat, po savaitės ar anksčiau, pasitaiko retai, vadinasi, jūs turite laiko apie tai pagalvoti, pasiruošti ir pamažu nujunkyti vaikutį.

Tam tikra prasme, pirmas žingsnis link nujunkymo yra tada, kai kūdikis ima valgyti košių ar kito maisto, ne tik mamos pieno. Taip mažinamas žindymų skaičius, pakeičiant juos kito maisto pasiūlymu mažyliui. Tikriausiai girdėjote taisyklę, kad pieno gaminasi tiek, kiek jo „užsakoma", taigi, kuo mažiau vaikutis jo suvalgys, tuo mažiau pieno gaminsis.

Jeigu veržia krūtis

Jeigu nujunkant krūtis veržia, atsiranda tempimo jausmas, galima arba nusitraukti šiek tiek pieno, arba duoti trumpam pažįsti krūtį mažyliui. Jei pajutote, kad krūtyje atsirado guzelių, reikia stengtis jų atsikratyti, masažo, šilumos pagalba ar kitais jūsų anksčiau išbandytais būdais.

Yra vaistų, dirbtinai sustabdančių pieno gamybą, tačiau juos gali skirti tik gydytojas. Dažniausiai jie būtini ekstra atveju, kai tenka laikinai nutraukti maitinimą mamai susirgus, atsigulus į ligoninę, geriant stiprius vaistus nuo depresijos ar dėl kitų priežasčių.

Druska ir pipirai

Medikai nepritaria tokiems mamyčių būdams, kaip krūties pabarstymas druska, pipirais ar kokia kita neskania medžiaga, kuri esą atbaidys vaiką nuo krūties. Pirma, neaišku, kaip į tokią „procedūrą" sureaguos jautrus krūties spenelis, antra- pats mažylis, kuris gali būti alergiškas kuriais nors iš tų medžiagų. Prieš keliolika metų nujunkant mažylį buvo rekomenduojama mamytėms stipriai susiveržti krūtinę, tačiau taip daryti jokiu būdu negalima, nes galima pažeisti pieno liaukas.

Nujunkymas niekur neskubant

Nujunkant reikia atsisakyti vieno maitinimo, po to kito ir taip toliau, pamažu paliekant tik keletą (dažniausiai prieš naktį ir rytą). Pasiūlykite užsigerti pavalgius ne mamos pieno, o kito gėrimo, sveikiausias iš kurių yra paprasčiausias vanduo.  Jei mažylis labai nori žįsti, paglostykite jį, panešiokite ir stenkitės rasti būdų nuraminti be krūties. Kaip rodo daugelio mamų patirtis, neretai nujunkymas būna sklandus, nes pats kūdikis atsisako krūties.