Mama: Jaučiuosi išsekusi: kaip tinkamai nutraukti žindymą?

Mama: Jaučiuosi išsekusi: kaip tinkamai nutraukti žindymą?

03. Apr 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Giedrės laiško:

Sveiki. Sūnui 1,1 m. Norėčiau nutraukti žindymą, tačiau niekaip nepavyksta. Nuo pat gimimo naktį keliamės labai dažnai (nuo 6 iki 12 k). Dieną miega du kartus po 1.30 val., kada būdrauja būna aktyvus, gerai nusiteikęs. Kaip galėčiau pagerinti mūsų miegą? Žindymas tikrai vargina, jaučiuosi išsekusi ir pervargusi. Liko tik naktiniai maitinimai, tačiau sumažinti arba nutraukti nesigauna, ant rankų verkia, nurimsta tik prie krūties. Ačiū.

Pataria akušerė, žindymo konsultantė Ieva Girdvainienė:

Nujunkymas yra tikrai sudėtingas procesas, bet jeigu Jums žindymas kelia blogas emocijas, esate pavargusi, turbūt atėjo jūsų apsisprendimo laikas. 

Paprastai, toks nujunkymas prasideda nuo maitinimų skaičiaus mažinimo – pirmiausia, palengva pabandoma atsisakyti tų, kurių mažylis „pasigenda" mažiausiai (žaisdamas, kietai įmigęs, galbūt tuo dienos metu jau būnant darželyje ar su aukle), po to šeima sąmoningai keičia pasiruošimo miegui ir migdymo ritualus. T.y. pirma pasiūloma krūtis, o po to jau visi kiti dalykai – prausimasis, dantukų valymas, apsirengimas pižama, pasaka ir pan., taip švelniai „atrišant" krūtį nuo už(si)migdymo, miego.

Dažnai paskutiniai dingsta būtent naktiniai maitinimai, jei mažylis yra iš tų, kurie dažnai bunda naktimis ir krūtis jam reikalinga prabėgusios dienos ir jos pasiekimų emocijoms „suvirškinti".

Kadangi nujunkymo proceso trukmė labai priklauso nuo įvairių faktorių, labai sudėtinga prognozuoti, kiek jis truks būtent pas jus. Tiesiog išlikite tokia kantri ir lanksti, kokia tik galite būti. Nujunkymas tikrai įvyks, tačiau kartais šio proceso metu galite jaustis daranti žingsnį į priekį ir po to du žingsnius atgal.

Jei taikote aktyvų nujunkymą, pasirūpinkite, kad mažylis dienos metu gautų labai daug meilumo ir papildomos („ekstra") meilės. Jūsų vaikui augant, žindymas tampa kai kuo daug didesniu, nei tiesiog būdas numalšinti alkį ir troškulį. Jis suteikia mažyliui daug komforto, saugumo ir artumo, tad jautriai reaguokite į visus jo poreikius nujunkymo proceso metu.

Nujunkyti galite palaipsniui arba staigiai šį sprendimą turite priimti pati.