Mama: „Atrodo, tapau čiulptuku, ką daryti?“ Pataria specialistė

Mama: „Atrodo, tapau čiulptuku, ką daryti?“ Pataria specialistė

29. Nov 2016, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turite klausimų specialistams? Rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt

Mama Gintautė klausia:

Sveiki,

mano dukrai  1 metai ir beveik 3 mėnesiai. Vis dar žindau: prieš pietų miegą, prieš naktinį ir naktį. Jau buvau pradėjusi atpratinti nuo pietinio. Tepavyko tris dienas ir vėl grįžau, nes ji nemoka kitaip užmigti.

Tačiau didžiausia problema neseniai tapo naktinis žindymas ir turbūt tuomet kai jau nebeturėdama jėgų įsikeldavau į savo lovą, prasidėjo nuolatinis, kasvalandinis žindymas. Atrodo jau visiškai nebegali be to. Čiulptuko niekada neėmė, o dabar atrodo, kad krūtis jai juo tapo.

Nakties nelaukiu... Panašu, kad laikas atpratinti, nes miego nulis tiek jai, tiek man. Ką patartumėte? Ačiū.

Atsako vieną iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, gydytoja Agnė Kilmanienė:

Sveiki, miela Gintaute,
 
Kaip džiugu, jog savo dukrelei suteikėte tokią puikią gyvenimo pradžią, ją žindydama: paklojote tvirtą pamatą, sveikam tolimesniam gyvenimui ir darnios asmenybės vystymuisi. 
Nuoširdžiai užjaučiu dėl padažnėjusių naktinių žindymų, suprantu Jūsų sunkumus.
Visų pirma siūlau pagalvoti apie galimas dažno poreikio žįsti naktį priežastis: galbūt Jūsų dukrelė patiria daug naujų įspūdžių, kažkas pasikeitė jos aplinkoje ir tokiu būdu ji ieško nusiraminimo šalia Jūsų. Šio poreikio neįmanoma išvengti. Galima tik padėti kantriai nešiojant, žindant, leidžiant miegoti šalia, raminant, supuojant ir t.t. Atradus galimas priežastis ir jas koregavus naktinis žindymas tikrai suretės.

Kada palankiausia atjunkyti, geriausiai jaučiate Jūs su dukrele. Aš tik galiu pasidalinti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, jog vaikus rekomenduojama žindyti iki 2  metų ir ilgiau, kol patys atsisakys krūties. Nerekomenduojama nutraukti žindymo žiemą,  nes žiemos sezonas dažnai siejasi su kvėpavimos takų ligomis, o mamos pienas - ideali apsauga esant kvėpavimo takų ligų protrūkiui.

Atjunkymo procese svarbiausia lėtumas ir užtikrintumas. 

Prieš miegelį skirkite daugiau laiko jaukioms artumo akimirkoms : pasakos skaitymui, nugarėlės paglostymui..Įtraukite į atjunkymo procesą tėvelį ar kitus labai artimus vaikučiui žmones. Tėvelis gali perimti migdymą ar naktinį raminimą ar kitu laiku pagelbėti, kai vaikiukas nori krūties. 

Ramesnio miegelio ir didžiausios sėkmės!


Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola