Maistą ragaujame pirštais+sveikų UŽTEPĖLIŲ receptai

17. Feb 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip dažnai namie valgote maistą pirštais ir leidžiate tai daryti vaikams?

Kartais nepagalvojame apie pirštukų maisto gausius privalumus, o tai puiki išeitis tiek ruošiant visos šeimos užkandžių stalą, tiek stengiantis sužadinti apetitą nevalgiukams, tiek ir sukant galvą, ką pasiūlyti naujus skonius ragaujantiems pypliams.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė skuba nuraminti mamas, besibaiminančias, jog tokie mažyliai turi vos kelis dantis. Tačiau po dantenomis jau besiruošiantis kilti dantukas su tokia užduotimi puikiai susidoros. 

Pirštukų maistas lavina įgūdžius

Pirštukų maistą V.Kurpienė pataria siūlyti tada, kai vaikutis jau tvirtai sėdi, nes jei jis dar linguoja į šonus ir pirštukus sunkiai valdo - dar per anksti.

"Pirštukų maistas labai gerai yra įgūdžių vystymuisi, kad mažylis galėtų valgyti pats. Na o mamoms labai gerai, kai vaikai patys išmoksta valgyti. Jos dažniausiai bijo betvarkės. Tačiau galima to išvengti, jei į dubenėlį įdėsite du tris gabalėlius, o kai tą vaikutis suvalgys, įdėkite ir daugiau", - patarė sveikos mitybos specialistė.

Neretai pirštukų maistui mes naudojame įvairius vaisius, bet pamirštame, kad lygiai taip pat malonu valgyti ir daug kitokių patiekalų, jei tik juos pritaikytume valgymui pirštais. Anna ir jos gausi vyriška šeimyna smagiai kremta daržoves. Ir įkalbinėti to daryti nereikia nė vieno, šiuose namuose jas valgo visi.

Pirštukų maistas nėra tik kūdikių maistas, taip smagu valgyti ir suaugusiems. Anot Vaidos, net ir didesni vaikai labai mėgsta valgyti pirštais. Kodėl? Ogi priežastis labai paprasta - kai maistą į burną dedame šaukštu ar šakute, pirmiausia jaučiame metalo skonį, tačiau kai valgome pirštukais, jaučiame tik maistą - ir taip žymiau maloniau. Ir kuo daugiau patiekalo patenka ant liežuvio, tuo daugiau skonio mes jaučiame.

Pirštukų maistas lavina smulkiąją motoriką

Pirštukų maistas, anot sveikos mitybos specialistės, dar labai svarbus tuo, jog padeda vystyti ir lavinti smulkiąją motoriką. Kuo pirštukai daugiau dirba, tuo, tikėtina, kad mažylis greičiau pradės kalbėti. Dar labai svarbu pajusti tikrą skonį, tekstūrą ir išmokti kramtyti.

Tiesa, šaltasis sezonas daržovių gausa mūsų nelepina, tačiau dar nėra padėties, iš kurios išradinga mama nesurastų išeities. Kaip juokauja Anna, gelbsti septynerių metų patirtis restoranuose, todėl į maistą žiūri daug paprasčiau nei dauguma mamų.

"Moku viską padaryti greitai ir lengva ranka. Svarbu padalinti užduotis. Mangirdas mėgsta man padėti, jis turi darbelių, kurie yra tiktai jo. Mėgstame užtepėles, labai paprastai paruošiamas. Daug improvizuojame - einame į parduotuvę, pamatome daug produktų, kurie tarpusavyje dera, ir tuomet apgalvojame, ko labiau norime - ar saldžiau, ar labiau rafinuotai", - pasakojo trijų sūnelių mama Anna.

2 ANNOS ŠEIMYNOS UŽTEPĖLĖS

20160215164357-66092.jpg

Gamindami abi užtepėles, užtrunkame vos kelias minutes. Tiesiog sumaišydami reikiamus produktus.

UŽTEPĖLĖ NR.1 - nesaldi

Reikės:

avokado,

mėgiamo susmulkinto sūrio

druskos.

UŽTEPĖLĖ NR.2 - saldi

Reikės: 

varškės,

cinamono,

klevų sirupo

ir grietinėlės.

Viską išmaišome ir ragaujame.

SKANAUS!