Lopšinė – intymus mamos ir vaiko ryšys

Lopšinė – intymus mamos ir vaiko ryšys

17. Sep 2012, 08:00

Ar pastebėjote, kad geriausiai jaučiatės, kai lopšinę kūdikiui dainuojate viena, niekam negirdint? Kodėl taip yra?

 

Konsultuoja ankstyvojo muzikinio vaikų lavinimo specialistė, mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja ir muzikos mokytoja Sonata Latvėnaitė- Kričenienė.

 

Nebijokite namų sienų

 

Lopšinių tradiciją turi visos pasaulio šalys, jos sukuria nuostabų ryšį tarp mažylio ir mamos. Ankstyvojo muzikinio vaikų lavinimo specialistė Sonata Latvėnaitė – Kričenienė sako, kad lopšinė – intymus mamos ir vaiko ryšys: 

 

„Lopšinė yra labai intymu, netgi aš pati kitą kartą kai dainuodavau jas savo vaikams, norėdavau, kad to niekas negirdėtų, net tėtis, tai buvo mano ir vaiko migdymosi ritualas. Pastebiu, kad kartais šeimoje tėtis turi savo lopšinę, kurią dainuoja vaikui, o mama – savo. Manau, kad mamos, būdamos namuose su vaiku, turi laiko pabūti dviese, ir padainuoti lopšinę. Nėra ko bijoti sienų namuose, žinodama, kad jos niekas negirdi, moteris išdrąsėja“.

 

Lopšines gali dainuoti kiekviena

 

Kartais mamos sako, kad jos yra nemuzikalios ir lopšinių dainuoti nemoka, tačiau tai tikrai ne priežastis atsisakyti dainuoti lopšines. Vaikui daug svarbiau tarpusavio ryšys, jūsų artumas, ramus balso tonas, žinojimas, kad jis yra saugus ir mylimas. Be to, kai dainuojate lopšinę, ir ką girdi kūdikis, jis tikrai jūsų nebars už tai, kad išdainavote ne tą natą.  

 

Sonata Latvėnaitė – Kričenienė: „Žmogui kartais atrodo, kad jis negerai intonuoja, tačiau ta bloga intonacija pasigirsta tada, kai jis dainuoja su kitu žmogumi. Kai mama viena dainuoja, ji dainuoja sau patogia intonacija ir „nuo savo natos“. Manau, kiekviena mama gali padainuoti lopšinę iš kelių natų, o jos tokios dažniausiai ir būna“.

 

Įrašai neatstoja gyvo balso

 

Pasak specialistės, jei moterys dainuodamos jaučiasi nekaip, jos gali tiesiog šnabždėti žodžius, kažką sakyti mažyliui. Į klausimą, ar mamos dainuojamos lopšinės negali atstoti lopšinę, paleista iš kompaktinės plokštelės, ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė atsako taip:

 

„ Jokia įrašyta lopšinė neatstoja vaikui mamos balso. Tačiau mamytės tikrai gali mokytis lopšinių iš kompaktinių plokštelių. Dieną mamos gali paleisti muzikinius įrašus, tačiau vakare lopšinė turėtų būti kaip mamos ir vaikučio bendravimo tradicija, nes taip kuriamas abiejų su vaikučiu tarpusavio ryšys.

 

Kuo daugiau laiko ir dėmesio skirsime mažiems vaikams, tuo geresnis ryšys bus ateityje. Tikiu, kai vaikui atiduodi visą meilę ir šilumą, pasaulyje bus mažiau agresijos ir pykčio“.

 

Ar turite tradiciją dainuoti savo mažyliams lopšines?