Logopedės atsakymai: kada sunerimti, kai mažylis netaria S, C, Ž, R?

Logopedės atsakymai: kada sunerimti, kai mažylis netaria S, C, Ž, R?

04. Apr 2016, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kalba, vienas iš požymių, kaip vystosi vaiko raida. Vieni pradeda nesustodami čiauškėti peržengę dvejų slenkstį, kiti ir trejų sunkiai lipdo sakinius. 

Logopedė, „Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadorė Kristina Jurevičiūtė ramina: „Jeigu vaikas nekalba, visiškai nekomunikuoja, nesako žodžių, nelipdo trumpų sakinukų sulaukęs trejų metų - tuomet verta apsilankyti pas logopedą“.

Tokias raides, kaip V ar S, vaikas turėtų tarti pradėjęs kalbėti. 

Sudėtingesnis garsas Š išmokstamas ketverių-ketverių su puse, o R, C, Ž, Č - patys vėliausi ir kartais formuojasi tik apie šeštus metus. 

Logopedė šypteli, kad geriau tėvai nemokytų, kaip statyti lūpas ar spausti liežuvį - tai žino tik ne vienerius metus besimokęs specialistas. 

“Galite paprašyti pakartoti, pataisyti, bet jeigu vaikas nenori - nekankinkite jo, nes galite sulaukti ir neigiamo rezultato. Vaikas, pajutęs, kad visuomet yra taisomas, kritikuojamas už kalbos klaidas, visai nustos šnekėti“, - pataria specialistė. O jeigu norite vaiką paskatinti kalbėti - žaiskite su juo ar pieškite, tuomet mažyliai mielai pasakoja ką veikia!