Logopedė pataria: pratimai dvimetinukams

Logopedė pataria: pratimai dvimetinukams

19. Sep 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaikučiui – dveji metukai, bet jis dar nekalba. 

Sako tik pagrindinius žodelius: „mama“, „tete“. Visus kitus trumpina: teletabiai - te, mašina - ma, skrenda - ken ir panašiai.. Ar verta nerimauti?

Konsultuoja logopedė Jolanta Vasiliauskienė

Visų pirma pasiklausinėkite savo tėvelių, kada pradėjote kalbėti jūs ir jūsų vyras. Gali būti, kad vaikas paveldi iš jūsų. Rimtai jau sunerimti reiktų tada, jei vaikas, būdamas trejų metų, nekalba, arba kalba nesuprantamai. 

Dėl trumpinimų - tai visai normalu. Juk koks ilgas žodis yra „teletabis“ arba koks sudėtingas žodelis „skrenda“, Jei vaikas trumpina ir trumpus žodelius, tada gražiai pati kartokite kad, pavyzdžiui, yra katė, o ne „ka“.

Kartokite tiek, kiek reikia 

Kartojimas yra visų žinių motina. Nebijokite vaikui kartoti, nesvarbu, kad galbūt teks 100 kartų pakartoti. Eina vaikas ir klausia, rodydamas į duris: „Kas čia?“. Atsakykite – „Durys“. Nesvarbu, kad klaus daug kartų, kartokite kantriai. Tikrai sulauksite laiko, kai eidamas pro šalį vaikas pats gražiai pasakys – „Durys“.

Nekalbėkite "leliukų" kalba

Niekada nekalbėkite vaiko kalba, tarkim, vaikas miegojimą įvardija „papa“, tai jūs, kai kviečiate miegoti, taip ir sakykite, kad einame miegoti, o ne papa. Pamatysite, kad po kurio laiko vaikas pradės sakyt „miegoti“, gal ir ne visai taisyklingai, bet viskam reikia laiko.

Pratimai lūpoms ir liežuviui

Dar galite padaryti pratimukų lūpytėms ir liežuviukui. Lūpų mankšta yra tikrai nesudėtinga ir visai smagi. 

Atsistokite prie veidrodžio ir kartu su vaiku padarykite paeiliui tai šypsenėlę, tai dūdelę (atkišat lūpas į priekį). Visa tai reikia atlikti kuo stipriau, įtempiant lūpas. Kartokite kokius 5 kartus, kai tik turėsite laisvą minutę, o ir vaikas bus gerai nusiteikęs.

Liežuvio mankštai galima daryti pratimą „laikrodukas“: iškišate liežuvį ir pasukate jį į vieną, paskui į kitą pusę.