Lipdukų pasaulyje

Lipdukų pasaulyje

19. Sep 2017, 08:30 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Kai aš buvau maža, knygelių su lipdukais nebuvo jokių. Visiškai. Džiaugdavomės, jei jų iš užsienio atveždavo kokia teta. Dabar šito spalvoto gėrio pilnas kiekvienos parduotuvės spaudos skyrius. Kuo knygelės su lipdukais naudingos vaikams? Į mums rūpimus klausimus atsako "Mini darželio" auklėtoja Ernesta Mikulevič.

-Kaip mano ikimokyklinio ugdymo pedagogai - knygelė su lipdukais gera mokymosi / lavinimosi priemonė vaikui ar nelabai ir kodėl? Kuo ji naudinga? Ką konkrečiai lavina?

Šiandien tokių knygučių pasiūla - be galo didelė. Dirbdama darželyje su ikimokyklinukais, vis labiau pastebiu, kad vaikai atsineša iš namų bei darželyje labiau susidomi knygutėmis su lipdukais nei paprastomis pasakų knygomis. Vaikams svarbu, kad ne tik tekstas ir paveiksliukas būtų pavaizduoti, bet ir kad kažką būtų galima nuveikti su knygute. Tam puikiai tinka lipdukų knygutės. Visų pirma tokios knygelės - tai gera ugdymo priemonė pratinti vaikutį prie knygų apskritai. Kitaip tariant, vaikas greičiau susidomi knygele, pradeda ja vartyti,  neplėšo, nes žino, kad reikia priklijuoti lipduką ir kad kažkas gausis iš to. Šios knygutės lavina vaikų smulkiąją motorika, juk tokiame amžiuje jiems labai patinka kažką imti, paliesti, nulipdyti, užlipdyti. Taip pat lavina vaikų suvokimą, pastabumą, mat reikia surasti paveiksliuką, kuris atitiktų lipduką. O jei mažylis dar ir pagiriamas, kad pastabus, kad lygiai priklijavo,  tai stiprėja jo savivertė.

- Kai kurie psichologai knygeles su lipdukais labai kritikuoja. Pasak jų, tos knygutės visiškai neugdo vaikų kūrybiškumo - mažylis prilipina lipduką į nurodytą vietą ir tiek. Tai tik graži ir brangoka komercija. Ar išties?
  
Nesutinku. Knygučių yra visokių: daugiau ar mažiau ugdančių. Pigesnių ir brangesnių. Taip pat yra įvarių knygelių su užduotėlėmis ir lipdukais, o atliekant bet kokią užduotėlę ar net vartant knygutę, vaikas jau ugdo savo kūrybiškumą, nes jo pasaulėžiūra plečiasi, jis sužino daug naujų dalykų. O jeigu dar kažką pačiupinėja, vadinasi, geriau įsimins bei panaudos kitą kartą. Manau knygelės su lipdukais yra gera udgymo priemonė pratinti vaikučius prie knygučių bei lavinti jų smulkiąją motoriką.

20170918091915-19160.jpg

Ekspertai
floryte floryte 19. Sep 2017, 19:33

Išties pritariu, jog lipduķų knygelės lavina: pastabumą, dėmesį, motoriką, suteikia vaikui galimybę veikti savarankiškai, ugdo pasitikėjimą savo jėgomis. Mūsų vaikas anksti pradėjo žaisti su lipdukų knygelėmis - dar pradžioje net nesugebėdavo pats jų atplėšti, tik parodydavo kur ką atplėšti ir klijuoti, o mes, tėvai, padėdavome.

Liucyte Liucyte 19. Sep 2017, 18:26

Mano trimečiui labai patinka lipdukų knygelės. Visiškai sutinku su specialistės nuomone, kad net ir lipdukų knygelės turi lavinamąją funkciją: pats vaikas lipduką išlupa, klijuoja, nebūtinai toje vietoje, kur reikia, - klijuoja, kur jam patinka, šitaip kuria, fantazuoja... Žodžiu, tikrai naudingos knygelės 😀