LINOS IV blogas: Mes augame ir tobulėjame kartu su vaikais

LINOS IV blogas: Mes augame ir tobulėjame kartu su vaikais

07. Feb 2013, 07:00


3 metų ir 5 mėnesių vyresnėlę Rusnę pastarosiomis dienomis pasilieku namuose ir neleidžiu į darželį.

 

Nors esame sveikos, turbūt kaip ir kiekviena mama šiuo metu truputį baiminuosi paskelbtos gripo epidemijos. Taigi, bent keletą dienų (o jeigu reikės, tai ir ilgiau) praleisime namie visos drauge.

 

Džiaugiamės bent tuo, kad kiekvieną dieną bent valandėlei galime išeiti į laukutį, juk rogių sezonas vis dar nesibaigė.

 

Vaidilei šiuo metu yra 6 mėnesiai ir 1 savaitė. Šią savaitę 6 mėn. proga mums buvo paskirtas atsilankymas pas gydytoją. Kaip ir kiekvieną mėnesį, turėjome svertis, pasimatuoti ūgį ir pasiskiepyti (priklauso 6 mėn. skiepas). Deja, šį apsilankymą taip pat dėl siaučiančių ligų teks atidėti vėlesniam laikui.

 

Kalbėdama apie pastarosios savaitės pasiekimus, pirmiausia noriu paminėti tai, kad mažoji juda, bendrauja ir tyrinėja supantį pasaulį kur kas drąsiau ir aktyviau nei prieš savaitę. Puikiai pažįsta savo artimuosius, jiems pakalbinus, daug daug šypsosi. Žaisdama gana dažnai garsiai kartoja pavienius skiemenis (pavyzdžiui, da-da-da, ba-ba-ba). Ypač mėgsta stebėti ir domėtis, ką veikia didžioji sesė.

 

 

Kiekvieną dieną Vaidilė vis tvirčiau šliaužioja, nors tas šliaužiojimas dar panašus į kirmėlytės. Vakar kaip tik atkeliavo iš vieno kambario į kitą (buvo labai užpykusi, bet savo tikslą pasiekė). Taigi, malonaus darbelio turiu išties daug, nes nuolat stengiuosi savo smalsuolei ropinėtojai parūpinti įvairios ir kartu saugios veiklos. Juk viską dabar jai reikia paliesti, pajudinti, pačiupinėti, paragauti...

 

 

O štai tokie būtų 5 paprasti patarimai, kurie, galima sakyti, tarsi ir apibendrina ankstesnius mano blogus.

 

1. Nelyginkime vaiko su kitais vaikais. Visi vaikai yra skirtingi, tad ir jų vystymasis yra individualus ir nepakartojamas. Jeigu man kas kelia abejonių ar turiu kokių įtarimų dėl dukryčių vystymosi, visada pirmiausia pasikonsultuoju su mūsų gydytoja.

 

2. Kiek įmanoma, laikykimės nusistatyto režimo. Kas be ko, turbūt kiekviena mama, auginanti vaikučius, stengiasi nusistatyti režimą (laikas valgyti, miegoti, maudytis ir t.t.) ir kiek įmanoma jo laikytis. Pripratimas prie režimo ateina palaipsniui, bet turbūt sutiksite, kad jis svarbus tiek vaikelio, tiek pačių mūsų, mamų, kasdienybėje.

 

 

Pavyzdžiui, savo vyresnėlę Rusnę aš vis dar guldau pietų miegelio (ir kol kas džiaugiuosi, kad ji tą daro noriai), nes matau, kad išsimiegojusi ji būna žymiai energingesnė, puikiai nusiteikusi, linksma žaidžia ar užsiima kitokia veikla. Juk miegas svarbus vystant nervų sistemą ir tokio amžiaus vaikams dar rekomenduojama miegoti pietų.

 

Pastebėjau, kad laikydamasi įprasto dienos ar vakaro režimo, ir aš pati mažiau pervargstu, būnu pakilesnės nuotaikos (nes žinau, ko laukti ir tikėtis, galiu planuoti ir savo veiklą). Žinoma, visuomet turime būti pasirengusios netikėtumams ir pokyčiams (tokia jau mūsų dalia), nes auga vaikas, auga ir jo poreikiai.

 

3. Įsiklausykime į vaiko poreikius. Niekad neskubėkime ir tuo labiau neskubinkime vaiko elgtis taip, kam jis dar nėra pasiruošęs. Atkreipkime dėmesį, ką bando pasakyti pats vaikas, jos veido išraiškos, kūnas.

 

 

4. Visada stenkimės sudaryti sąlygas vaikui tobulėti. Vaikų smalsumas, fantazija, vaizduotė pažinti, tyrinėti yra tokie nenuspėjami. Padėkime atsiskleisti jų gabumams, sudarykime visas jų tobulėjimui būtinas sąlygas.

 

5. Džiaukimės pasiekimais kartu su vaiku. Girkime, apdovanokime ar tiesiog gražiu žodžiu paminėkime kiekvieną vaiko pasiekimą ar gerą poelgį. Rodykime vaikui pavyzdį. Tai didins vaiko motyvaciją siekti dar didesnių tikslų.

 

Tai tiek. Linkiu jums pačių nuostabiausių ir įsimintiniausių akimirkų su savo vaikais! Juk mes augame ir tobulėjame kartu su jais!

 

Lina

 


KONKURSAS Augame kartu su Huggies Super dry: Rašyk vystymosi dienoraštį ir laimėk prizą!

PRIZAI

Dviems blogų autorėms atiteks - Huggies® Super Dry

 

 

Stebėkite ir dalinkitės savo vaikučių pasiekimais!

07. Feb 2013, 13:52

Linute sveikatos jums

07. Feb 2013, 08:20

Kai vakar ryte įkėliau straipsniuką, dukrytei dar buvo viskas normaliai, o va šiandien jau keliausim pas gydytojus, nes naktį tempa jai užliko ☹ deja, deja, bet nepavyko mums turbūt išvengti tų ligų ☹