Lietuvos vaikai valgo per mažai žuvies ir per daug vištienos

Lietuvos vaikai valgo per mažai žuvies ir per daug vištienos

03. Oct 2012, 07:30

Vilniuje Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugija organizavo jau septintą tarptautinę konferenciją, kurioje dalyvavo gydytojai iš Baltijos šalių ir svečiai iš Rusijos.

 

Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas doc. dr. Vaidotas Urbonas konferencijoje „Kūdikių maitinimo aktualijos“ pristatė trijose Baltijos šalyse atliktą tyrimą apie vaikų mitybos ypatumus. 

 

Tyrėjai specialiai parengtus klausimynus išdalino tėvams, auginančius vaikus nuo 6 mėnesių iki 2 metų amžiaus, siekdami ištirti kūdikių maitinimo tendencijas: kiek ilgai kūdikiai maitinami motinos pienu, kiek – mišiniais, kada pradedama duoti papildomo maisto, ar mamos linkusios maistą vaikams gaminti pačios, ar maitinti pramoniniu būdu pagamintu maistu. 



Pasak doc. V. Urbono, tyrimas parodė, kad dabar kūdikiai ilgiau maitinami motinos pienu. Palyginti su sovietiniais laikais, natūralaus maitinimo apimtys yra padidėjusios 2,5-3 kartus. Apie 60 proc. mamų, primaitindamos papildomai, natūraliai maitina kūdikį iki 9 mėn. 

Per mažai žuvies

 

Tyrimas atskleidė ir ne visai palankių kūdikių sveikatai tendencijų. Ir Lietuvoje, ir kitose Baltijos šalyse kūdikiams mamos retai duoda žuvies. Statistiškai šio vertingo maisto produkto maži vaikai gauna tik kas antrą savaitę, nors doc. V. Urbono nuomone, žuvies vaikams reikėtų valgyti kas antrą dieną. Gydytojas pripažįsta, kad prie tokių mitybos įpročių yra nemenkai prisidėję ir medikai, per dažnai teigę, kad žuvis yra alergiją keliantis produktas, kurį kūdikiams reikia duoti kuo vėliau ir rečiau. 



Kaip įrodymą gydytojas gastroenterologas pristatė švedų mokslininkų atlikto tyrimo duomenis, kurie skelbia, kad vaikai, kuriems pradėta duoti žuvies iki 7,5 mėnesio amžiaus, rečiau serga alerginėmis ligomis, nei tie, kurie pradėjo žuvį valgyti vėliau. 

 

Per daug vištienos



„Šiandien dar neįrodyta, kad žuvis žalinga dėl joje esančių pesticidų, - teigia gydytojas. - Per daug valgome mėsos, ypač vištienos. Nerekomenduočiau būti vegetaru, bet perkant mėsą geriau rinktis jautieną arba kiaulieną. Vištienoje geležies yra kone 3-4 kartus mažiau nei jautienoje ar kiaulienoje“. 

 

Lietuvės gamina pačios, estės - perka gatavą maistelį

 

Tyrimas atskleidė, kad apie 80 proc. Baltijos šalyse gyvenančių mamų linkusios savo vaikams, ypač pirmaisiais jų gyvenimo metais, maistą ruošti pačios. Estės, kurių pragyvenimo lygis aukštesnis nei latvių ir lietuvių, daugiau linkusios pirkti jau paruoštą maistą parduotuvėje. „Taigi nors esame vargingesni, vaikus maitiname sveikiau“, - apibendrina gydytojas. 



šaltinis:vaikuligonine.lt