Liečiu, matau, girdžiu, uostau

Liečiu, matau, girdžiu, uostau

20. Oct 2012, 08:00

Kiekvienas iš mūsų turime penkis pojūčius: regos, klausos, lytėjimo, skonio, uoslės.

 

Vaikams dar labai svarbus pusiausvyros aparatas, kai kurie iš vaikų nuo mažų dienų pasižymi stipriu fiziniu kūnu, sportiškumu, atletiškumu, padidintu judėjimo poreikiui. Jau auginant kūdikį, kai kurios mamos pradeda pastebėti, kuris iš pojūčių dominuoja. Vieni vaikai būna itin jautrūs kvapams, kiti – lytėjimui.

 

Specialistai pastebi, kad dominuojantį pojūtį galima geriau pamatyti, kai vaikas yra ikimokyklinio amžiaus. Pavyzdžiui, vaikai, kurių gerai išvystytas regos pojūtis, paprastai mėgsta piešti, lipdyti, kitus kūrybinius darbelius. Klausos pojūčio „pirmūnai“ yra labai komunikabilūs - jie mėgsta kalbėti, bendrauti su kitais.

 

Dominuojantis pojūtis mokykloje

 

Pradėjus lankyti mokyklą pojūčių dominacija išlieka. Tačiau dabar dar aiškiau galima pastebėti, kokie dalykai, priklausomai nuo dominuojančio pojūčio, vaikui sekasi labiau ar prasčiau.

 

Mūsų mokymo sistema yra sukurta taip, kad geriausiai joje jaučiasi ir geresniais pažymiais pasigirti gali vaikai, turintys geriausiai ištreniruotą klausos ir regos aparatus. Tuo tarpu vaikai, kurių pojūčiuose dominuoja fizinis judėjimas, mokykloje neretai turi problemų, jiems yra sunkiau mokytis.

 

Kai vyraujantis pojūtis - lytėjimas 


Tokiam vaikui labai svarbus lytėjimas ir lietimas. Pavyzdžiui, kai jam liūdna, jis labai nori būti apkabintas, glostomas, myluojamas. Jam labai patinka, kai jis laikomas už rankos. Jie ramūs, kai juos sūpuojate. Net paaugę, gulėdami savo lovelėje, jie mėgsta, kai mama yra šalia, paduoda jam ranką, ir vaikutis taip užmiega.   


Vaikas - klausytojas 


Tai vaikas, kuris nuo pirmų dienų mėgsta klausytis. Jam labai svarbus žmogaus balso tembras ir tonas. Jie savo emocijas ir jausmus irgi tarsi „įgarsina“: supykę garsiai verkia ar garsiai barškina į stalą siekdami dėmesio. Tokie vaikai labai mėgsta klausytis muzikos, todėl leiskite jam namuose paklausyti įvairių melodijų, vaikiškų dainelių, pasakų. Kai vaikas suirzęs, padėtų rami klasikinė muzika.

 

Kai toks vaikas paauga ir, pavyzdžiui, mokosi eilėraščio, jam lengviau mokytis jį girdint, o ne skaitant iš knygos.  

 

Svarbusis regos pojūtis   


Toks vaikas auga stebėtoju, jam itin svarbu tai, ką jis mato, jo jautrūs regos pojūčiai. Vaikai mokosi vizualiai stebėdami ir imituodami, jie yra saugūs ir ramūs, kai savo regos lauke mato tėtį ar mamą. Jie mėgsta įvairių formų, spalvų ir dydžio žaislus, paaugę gali lengvai išmokti skaityti. Žinoma, nereikia tuo piktnaudžiauti ir, pvz., leisti tokiam mažyliui per dienas žiūrėti TV. Šio tipo vaikučiams labai patinka įvairios knygutės.


 

Kai dominuojantys pojūčiai - kvapas ir skonis 



Šie vaikai yra itin susiję su emociniu pasauliu, labai jautrūs ir pažeidžiami. Jiems nepatinka aštrūs garsai, ryškios šviesos ir stiprūs kvapai bei skoniai. Tokiems vaikučiams ypač reikia jūsų meilės, dėmesio ir apkabinimų, jie nuolat reikalauja dėmesio įrodymų: „Mama, ar tu mane myli?“.

 

Žinant, koks pojūtis dominuoja jūsų vaike, galima parinkti žaidimus, žaislus ir veiklas, lavinančius kitus, ne taip aktyviai išreikštus pojūčius.

 

Ar pastebite, koks yra jūsų vaiko vyraujantis pojūtis?