Leiskite vaikui atlikti stalčių "reviziją"

Leiskite vaikui atlikti stalčių "reviziją"

30. Nov 2015, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jeigu vaikas krausto stalčius, domisi, kas padėta mamos spintoje ar komodoje, vadinasi, jis auga ir nori pažinti pasaulį.

Tai labai normalus ir neišvengiamas mažylio raidos etapas.

8 taisyklės mamai ir tėčiui: 

  • Nuolatiniai draudimai „neliesk“, „oi, atsargiai“, „tai pavojinga“ neturi jokios prasmės ir išvis yra beverčiai. Daug lengviau iš anksto paisyti taisyklių, kurios padės jūsų vaikui ramiai pažinti pasaulį, o jums - jaustis ramiai.
  • Jei namuose gyvena mažasis ropotojas ar pirmuosius žingsnius žengiantis vaikas, iš anksto padarykite taip, kad jam pasiekiamose vietose nebūtų jokių pavojingų daiktų – gėlių vazonų, vazų, kitų daiktų, kurie gali sudužti, užkristi, sužeisti ar būti kitaip pavojingi.
  • Dalyvaukite „pasaulio pažinime“ kartu su mažyliu: jei jis dabar sumąstė kraustyti stalčius, prisėskite šalia ir darykite „reviziją“ drauge. Gal stalčiuje yra daiktų, kuriuos reikia peržiūrėti, surūšiuoti ir sutvarkyti? Puiki proga tą padaryti?
  • Vaikui pasiekiamose vietose – stalčiuose, kuriuos jis pasiekia palikite jam nekenksmingus daiktus- plastikinius dubenis, medinius šaukštus ir panašiai.
  • Normalu, kad vaikas domisi buities daiktais ar rakandais labiau, negu ką tik nupirktu nauju žaislu. Puodas ar samtis irgi gali būti puiki lavinamoji priemonė. Kuo įvairesnė aplinka supa mažylį, tuo labiau jis vystosi.
  • Stalčių kraustymo ir domėjimosi šaukštais etapas tikrai laikinas ir greitai apsibaigs, tereikia kantrybės ir supratingumo.
  • Jei vaikas paėmęs šaukštą beldžia į stiklinę ir jūs baiminatės, kad ši gali neatlaikyti tokio „koncerto“, nesakykite „Negalima“, verčiau parodykite, kur būtų saugu belsti šaukštu – į geležinės keptuvės dugną ar medinį stalą.

 

  • Nepamirškite auksinės taisyklės: vienam draudimui turi tekti bent trys leidimai. Taigi, jei sakote „Ne“, po to turi būti trys „Galima“.

 

Ar Tavo mažiukas mėgsta spintų ir stalčių „reviziją“?