Lavinkime vaikų kūrybiškumą, suteikdami laisvę fantazuoti

21. Nov 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip ugdyti vaikų kūrybiškumą, žaidžiant ir suteikiant laisvę jų fantazijai? Tai laidos vedėja Indrė nutarė sužinoti kartu su „Ali šokoladinė“ bendra įkūrėja ir konditerio Ali Gadžijevo žmona Patricija ir jos su sūneliu Ajumi.

Pasak studijos Kuria vaikai“ įkūrėjos Dovilės Preimontės, moksliniais tyrimais įrodyta, jog sensorinis lavinimas - pagrindinis vaiko pasaulio suvokimo būdas, mat savo juslėmis jis pažįsta pasaulį ir savo vietą jame.

Kuo ta sensorinė veikla įvairesnė, tuo labiau lavėja vaiko smegenys.

Šiuo atveju, spalvoti makaronai lavina visus penkis vaiko pojūčius: ir paragauti gali, susipažinti su spalvomis, girdėti, kaip jie nukrenta numesti ant žemės, lytėti - paimti į rankutes ir pauostyti.

20171120163431-93333.jpg

Bandydami pataikyti makaronus į puodelį vaikai lavina smulkiąją motoriką, rankų ir akių koordinaciją, lavėja jų kalba, nes šalia mažiausiųjų visada tėvai, kurie su jais kalba. Kadangi žaidimai vyksta bendaamžių draugijoje, lavėja ir vaiko socialiniai įgūdžiai.

Kūrybiškumo lavinimo studijoje veiklos randa įvairaus amžiaus mažyliai - nuo 9 mėnėsių iki 8 metų.

Mažyliams iki 2 metų viskas labiau orientuota į sensorinę veiklą, vyresniems vaikams daugiau dėmesio skiriama kūrybiniems užsiėmimams ir eksperimentams. Anot studijos įkūrėjos Dovilės, vaikas ateina pasimėgauti pačiu procesu, bet ne rezultatu.

Čia vaikams niekas neduoda nurodymų. Kad ir ką jie nuspręstų daryti su makaronais – tai ir yra teisingiausias jų panaudojimo būdas.

20171120163451-48273.jpg

Per vieną užsiėmimą vaikai išbando save dviejose veiklose - ne tik žaidžia su spalvotais makronais, bet ir piešia. Kuo? Ogi jogurtu, sumaišytu su maistiniais dažais :)

"Piešimas ant stiklo yra vienas mėgstamiausių visose grupėse, ir apskritai vaikams tai visiškai nauja patirtis – priešti ne ant popieriaus, bet ant stiklo. Visada sakau, jog šeimoje, kur auga maži vaikai, visada turi būti įvairiausių dažų. Tai pirmoji kūrybinė patirtis, pirmasis meninis žaidimas", - pasakojo D.Preimontė.

20171120163510-38165.jpg

Žinomo konditerio Ali Gadžijevo žmona Patricija neslepia, kad piešimas nėra mėgstamiausia sūnaus veikla, bet tai, kad piešiama valgomais dažais – jam patinka: "Jam kaip ir daugeliui berniukų žaislas Nr.1 yra mašinos. Anksčiau buvo puodai, samčiai ir visi virtuvės įrankiai. Matyt, tai tėčio genai - tuo, žinoma, tėtis labai džiaugėsi".

20171120163522-46814.jpg

Vienintelis reikalavimas, ateinant į kūrybinius užsiėmimus – aprengti vaiką kuo paprasčiau ir, be abejo, turėti, kuo persirengti po užsiėmimo. Panašu, kad kartais papildomi rūbai praverčia ir mamoms :)

Studijos įkūrėjai neslepia, kad tai nėra vieta, kur po užsiėmimo vaikai jums parodys rezultatą. Tačiau spindinčios vaikų akys liudija apie tai, kad jie tikrai mėgavosi procesu. Tad leiskime vaikams kurti!