Labiausiai alergizuojantys maisto produktai

Labiausiai alergizuojantys maisto produktai

14. Jun 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Eglės laiško:

Laba diena. Norėčiau paklausti - mano 8 mėnesių dukrytei išbėrė visą kūnelį (ant kojų atsirado sausos, šiurkščios dėmelės, rankų linkiuose - raudonos dėmės, o visa nugarytė ir pilvelis išbertas spuogeliais). Niekaip nesugebu atskirti, koks maistas sukėlė mums alergiją. Gal galėtumėte patarti, kaip panaikinti visus tuos bėrimus?

Sugalvojau į dukrytės racioną įtraukti tik vienos rūšies kruopų košes (mano atveju, du kartus dienoje duodu avižinę košę, kitus kartus maitinu savo pienu), o jei bėrimai aprims, pamažu pridėsiu po naują produktą.

Pakomentuokite, ar galima taip apriboti maistą iki vienos rūšies. Jei taip, tai kiek dienų tokios dietos galima laikytis? O gal geriau taikyti rotacinę dietą? Ar tokiu būdu bėrimai išnyktų? Patarkite, nes esu visiškai pasimetus ir nebežinau, ką daryti. Iš anksto dėkoju.

Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

Sveiki, Egle,

Bėrimas išties panašus į alerginį. Alergiją kūdikiams dažniausiai sukelia maistas, kurį jie patys valgo arba žindančios mamos vartojami produktai, rečiau aplinka (netinkama kosmetika, namų dulkės, pelėsis ir kt.). 

8 mėnesių vaikutis jau greičiausiai išbandęs nemažai naujų produktų. Kartais atrasti tikrąją priežastį nelengva. Geriausia būtų pasikonsultuoti su alergologu, gal jis patartų atlikti specialius mėginius, kurie padėtų rasti alergijos kaltininką. Pergalvokite, kokį naują produktą kūdikiui įvedėte, gal naują vaisių, gal daržovę ar kruopą, gal pienišką košę, jogurtą ar vaisių tyrelę su varške, jogurtu, gal sausainių?

Ypač dažnai būna alergija karvės pieno baltymams. Jei turite pakankamai savo pieno, galima laikinai, kelias dienas ar savaitės bėgyje maitinti vien savo pienu, laikantis hipoalerginės dietos: nevartojant pačiai žindyvei karvės pieno produktų maždaug 2 savaites, geriant tik kalcio papildus, mažiau kvietinių produktų, kiaušinių.

Neretai beria nuo kviečių košių, kartais ir nuo grikių. Nuo avižų gali taip pat berti, nors ir retais atvejais, nebent įsitikinote vartojant ilgą laiką, kad alergijos avižoms nėra. Košė turi būti - kruopos be pieno, užbalintos mamos pienu. Labiausiai tiktų ryžiai, jei nekietėja viduriai. Pamėginkite kelias dienas žindyti, tada įveskite vieną košę - ryžių be pieno, stebėkite, ar rimsta bėrimai.

Kartais odai nurimti reikia kelių dienų, kartais kelių savaičių. Vėliau galima virti ryžių košę su daržovėmis, tiktų ryžiai su žalsvomis daržovėmis: kalafioru, kopūstu, gal dar cukinija, daržoves reikėtų prieš tai numirkyti. Kad įsitikintumėte, ar nėra alergijos, naują produktą reikėtų vartoti bent 5-7 dienas.

Atsargiai ir su braškėmis. Kad ir kokios gardžios būtų, yra vienas iš tų produktų, kurie gali alergizuoja. Todėl nepatariama braškių duoti vaikučiams iki metų, o vyresniems vaikučiams galima duoti tik susipažinti su braškių skoniu.

Vėliau reikėtų ir mėsos: mažiausiai alergiją sukelia kalakutiena, triušiena, ėriena, jei nėra alergijos karvės pieno produktams, tada tinka ir jautiena. Atsargiai su vištiena ir veršiena, nesubrendusio gyvulio mėsa kartais gali sukelti alergiją.

Iš vaisių geriausiai tinka obuolys, gal kriaušė, iš uogų - mėlynės.

Maudymui - tik kokybiška neaergizuojanti kosmetika, vengti muilo, nes gali sausinti odą, maudykite ne kasdien, rečiau, į vandenį galima dėti truputį kokybiško maudymui skirto aliejaus. Bėrimus pamėginkite patepti purškiama cinko emulsija, cinkas kartais turi priešalerginį veikimą, jei vartosite neilgai, odos nenusausins. Kai kada padeda nehormoninis Elidel kremas, bet geriausiai, kad tepalą paskirtų alergologas. Pagrindinė priežastis dažniausiai maiste, kosmetika tik palergvina odos išgijimą.

Ilgalaikę dietą gali skirti tik alergologas, trumpesnę iki 1-2 sav. galima mėginti patiems.