Labai noriu maitinti - padėkite!

Labai noriu maitinti - padėkite!

25. Aug 2014, 13:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Ingos laiško:

Sveiki, nebežinau, ką daryti, esu labai sunerimus... mano vaikeliui tuoj bus 9 mėnesiai. Nuo gimimo žindau tiesiai iš krūties, atrodom viskas buvo gerai..svoris augo neblogai. O dabar suretėjo žindymai, naktį nebežindo visai, pabunda, tada aš jį pasiimu pas save, tik duodu krūtį, apžioja, patraukia kelias sekundes ir vėl miega... naktį praktiškai nebežindo. Ryte tik pabudęs irgi žaidžia, nenori pienuko, kol verdu košę, pažaidžia, vel duodu krūtį, trumpai pažindo kokias 5 minutes ir einam košės valgyti. Po to pamiega ir vėl bandau duoti, žindo, bet trumpai ir pieno mažao. Bandžiau ištraukti pientraukiu - apie 30 ml teištraukiau. Ką daryti? LABAI NORIU MAITINTI. PADĖKITE... P.S. gal ir blogai, bet prieš miegą dar soskę čiulpia.

Atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius.

Žindymas yra tokia veikla, kurios sėkmei reikia abiejų jos dalyvių (mamos ir vaiko) noro ir pastangų. Taigi vien noro neužtenka. Be to, noras turi būti bekompromisis. Jeigu vaikas iš dalies atiduodamas čiulptukui, tai mamai belieka tik likusioji vaiko dalis, ir tik ta vaiko dalis nori (iš dalies) ir stengiasi (tik iš dalies) žįsti mamą (pirmoji lotiniško žodžio „mamma“ reikšmė yra „krūtis“).

Tik iš dalies bepasistengiant kūdikiui (silpniau žindant ir mažiau išžindant), atitinkamai mažiau užsakymų gaminti naujo pieno gauna motinos krūtys...

Kitas veiksnys yra bendras kūdikio alkis/apetitas. Nors antrajame amžiaus pusmetyje motinos pienas dar turėtų būti pagrindinis kūdikio maistas, tačiau jeigu mama (ar/ir kiti) pasistengia ir įsigudrina jam sumaitinti nepropoprcingai daug „papildomo“ maisto (košių ir kt.) – tiek, jog šio pasidaro daugiau negu „pagrindinio“ , tai nesąžininga tikėtis, jog sotus (valgyti nebenorintis) vaikas bus labai reiklus ir energingas žinduklis.

Tuomet jis žinda retai, vangiai ir trumpai. O motinos krūtys nebesistengia gaminti to, ko nebeprašomos... Taigi vienam pasyviai norėti neužtenka, reikia ir abiem aktyviai veikti!

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola