Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: ruošiamės miegui...

Kūrybinga, praktiška, šiuolaikiška: ruošiamės miegui...

27. Aug 2014, 08:00

Daugeliui vaikų sunku užmigti, tuomet mamos ir tėčiai verčiasi per galvą, kad tik jų mažylis ramiai nukeliautų į miego karalystę. Ir ko tik mamos nesugalvoja - kol mažylis visai dar mažas, nešioja jį ant rankų, sūpuoja lovytėje, kai kurie greitai užmiega prigludę prie krūties. O ką daryti su nemiegančiu paūgėjusiu vaiku? Visi žinome, kad reikalingi miego ritualai, svarbus metas, kai vaikas nebedūksta ir pamažu nusiteikia miegui. Nagi kartu apibendrinkime, kokie būdai efektyviausi:

20140722135156-11972.jpg


Lopšinės

Dainuoti ar nedainuoti lopšines? Psichologai vienareikšmiškai sako - taip. O todėl, jog remiantis moksliniu tyrimu, paaiškėjo: žmonės, kuriems vaikystėje niekas nedainavo lopšinių, dažniau serga psichologinėmis problemomis, vystosi lėčiau ir jie yra mažiau sėkmingi tiek darbiniuose, tiek asmeniniuose santykiuose.

Tai aiškinama tuo, jog lopšinės sukuria ypatingą emocinį ryšį tarp mamos ir vaiko - tuo momentu mama visiškai jam skiria savo laiką, o tai suteikia mažyliui saugumo ir šilumos jausmą.

Pasak ankstyvojo muzikinio vaikų lavinimo specialistės, mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėjos ir muzikos mokytojos Sonatos Latvėnaitės- Kričenienės, lopšinė yra labai intymu:

"Netgi aš pati kitą kartą kai dainuodavau jas savo vaikams, norėdavau, kad to niekas negirdėtų, net tėtis, tai buvo mano ir vaiko migdymosi ritualas. Pastebiu, kad kartais šeimoje tėtis turi savo lopšinę, kurią dainuoja vaikui, o mama – savo. Manau, kad mamos, būdamos namuose su vaiku, turi laiko pabūti dviese, ir padainuoti lopšinę. Nėra ko bijoti sienų namuose, žinodama, kad jos niekas negirdi, moteris išdrąsėja“.

Kartais mamos sako, kad jos yra nemuzikalios ir lopšinių dainuoti nemoka, tačiau tai tikrai ne priežastis atsisakyti dainuoti lopšines. Vaikui daug svarbiau tarpusavio ryšys, jūsų artumas, ramus balso tonas, žinojimas, kad jis yra saugus ir mylimas. Be to, kai dainuojate lopšinę, ir ką girdi kūdikis, jis tikrai jūsų nebars už tai, kad išdainavote ne tą natą.  

„Žmogui kartais atrodo, kad jis negerai intonuoja, tačiau ta bloga intonacija pasigirsta tada, kai jis dainuoja su kitu žmogumi. Kai mama viena dainuoja, ji dainuoja sau patogia intonacija ir „nuo savo natos“. Manau, kiekviena mama gali padainuoti lopšinę iš kelių natų, o jos tokios dažniausiai ir būna“, - sako Sonata Latvėnaitė – Kričenienė.

Pasak specialistės, jei moterys dainuodamos jaučiasi nekaip, jos gali tiesiog šnabždėti žodžius, kažką sakyti mažyliui. Į klausimą, ar mamos dainuojamos lopšinės negali atstoti lopšinę, paleista iš kompaktinės plokštelės, ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė atsako taip:

„Jokia įrašyta lopšinė neatstoja vaikui mamos balso. Tačiau mamytės tikrai gali mokytis lopšinių iš kompaktinių plokštelių. Dieną mamos gali paleisti muzikinius įrašus, tačiau vakare lopšinė turėtų būti kaip mamos ir vaikučio bendravimo tradicija, nes taip kuriamas abiejų su vaikučiu tarpusavio ryšys.

Kuo daugiau laiko ir dėmesio skirsime mažiems vaikams, tuo geresnis ryšys bus ateityje. Tikiu, kai vaikui atiduodi visą meilę ir šilumą, pasaulyje bus mažiau agresijos ir pykčio“. 

Klasikinė muzika nakčiai

20140814125103-77146.jpg

Muziką vaikas gali girdėti jau mamos pilvelyje. Vienos melodijos verčia džiaugtis, kitų klausantis užlieja liūdesys. Muzika gali pakelti nuotaiką, bet gali ir supykdyti, paaštrinti tiek teigiamus, tiek neigiamus jausmus. Tinkamai parinkta melodija prieš miegą gali būti puiki priemonė greičiau užmigti.

Ypač tam tinkami gamtos garsai: paukščių čiulbėjimas, lietaus garsas, krioklio, jūros šniokštimas, delfinų skleidžiami garsai ir pan.

Kai tik vaikutis užmieg, muziką reikia išjungti.

Specialistai pataria prieš miegą vaikui įjungti klasikinę ar operinę muziką - pagal savo skonį. Ir stebėkite, kas vaikui labiausiai patinka, kas jį labiau migdo.

Animaciniai filmukai prieš miegą

20140814124933-76081.jpg

Kai kurei tėvai mėgsta prieš miegą vaikams įjungti filmukus - trumpus, teigiamus, bet ar gerai? Į šį klausimą sunku atsakyti, nes vaikai skirtingi - vienus tas pats filmukas gali nuraminti, kitą gi priešingai - dar labiau suaktyvinti. Geriau leisti žiūrėti filmuką pvz. prieš pat maudynes, ruošiantis miegui. Ilgainiui susikursite ritualą - vaikas jau žinos, kada reikia eiti gultis.

Audio pasakos prieš miegą

Jeigu neleidžiate žiūrėti vaikui filmukų prieš miegą, gal klausotės audio pasakų kartu? Siūlome rinktis tik kokybiškus ir originalius įrašus, kuriuose nesigirdi pašalinių garsų, triukšmo ir pan. Dar geriau, jei pasakos skaitymą lydi rami, maloni muzika.

Dar vienu iš variantų gali būti jūsų pačių įgarsintos pasakos.

Knygų skaitymas

Pagaliau priėjome prie paties populiariausio būdo, guldant vaikutį miegoti - tai pasakų skaitymas. Jas sekti ar skaityti jau galima pradėti, dar kūdikiui esant jūsų pilvelyje, iki tol, kol jūsų mažylis ūgtelės ir vieną dieną pasakys: "Mama, aš pats galiu skaityti"

Specialistai tvirtina, kad skaityti knygas vaikams niekada...ne per anksti. Kuo anksčiau pradėsite, tuo paprasčiau vaiką bus sudominti knygomis, skaitymu, o tai daro teigiamą įtaką jo vystymuisi. Be to, skaitymas suartina vaiką su tėvais, juk tam reikia rasti laiko, o tai reiškia, kad mažylis gauna dar vieną tėvų šilumos ir dėmesio porciją :)

20140814130954-60195.jpg

Svarbus pats procesas

Kai tik vaikelis pradeda sėdėti, jau galite kartu su juo vartyti pirmąsias paveikslėlių knygeles: su gyvūnų, daiktų nuotraukomis, gamtos vaizdais ir pan. Knygas vartykite ramiai, ne per greitai, komentuodami, ką matote. Pasinerkite į aktyvų knygos žiūrėjimo procesą. Labai svarbu sakyti gražius  taisyklingus žodžius,  jų neiškraipant, nepamirštant mažybinių žodelių.

Kai mažylis savo mažais piršteliais geba suimti puslapį, padėkite jam versti puslapius. Stebėkite, kada vaikui pakaks žiūrėti ir verskite kitą knygos puslapį. Galite atkelti puslapį, kad vaikui būtų paprasčiau jį užčiuopti. Tokį užsiėmimą vaikai labai mėgsta. Svarbiausia – būti kartu.

Vaikui ūgtelėjus sudarykite sąlygas pasirinkti vieną knygelę iš kelių. Vaikas labai natūraliai parodys, kas jį domina čia ir dabar. Jei mažam vaikui verta kuo daugiau papasakoti, ką abu matote paveikslėliuose, tai vyresni ikimokyklinukai mėgsta tyliai vartyti knygas ir pasinerti į savo fantazijų pasaulį. Vaikas, dar nepažįstantis raidžių, knygą „skaito“ iš paveikslėlių ir tai – labai svarbus procesas. Verta atkreipti dėmesį, kokie paveikslėliai knygose. Vaikai labai imlūs vaizdams, tad siekite, kad gražūs vaizdai juos sudomintų.

Kai tėtis ar mama skaito, vaikas gali sau ramiai žaisti, žiūrėti į knygą ar tiesiog būti šalia. Žinoma, verta pakviesti vaiką šalia, kad jis matytų raides ir paveikslėlius. Taip vaikui sudarysite galimybę pasidomėti, kas, kur ir kodėl nupiešta. Skaitydami vaikiškas enciklopedijas, pasiūlykite vaikui pasirinkti, kurią vietą jis nori išgirsti. Pasirinkimo laisvė vaikams yra labai svarbi.

Prieš miegą knygų skaitymas turėtų būti ramus, ne teatrališkas. Gali būti, kad jei penkiamečiam berniukui prieš miegą labai teatrališkai skaitysite „Grybų karą“ ar kitą kūrinį, tai vaikas dar ilgai negalės užmigti, nes prieš akis matys besikaunančius grybus... Tad nepersistenkite.

Įdomaus skaitymo ir saldžių sapnų!

20140810135144-70796.jpg