Kur tu, dėde Miegai?

Kur tu, dėde Miegai?

28. May 2012, 07:30

„Mano vaikas nemiega“ – tai labai dažna jaunų mamų tema. Kaip prisikviesti Dėdę Miegą ir dėl kokių priežasčių vaikučiai kartais nenori miego?

 

Pietų miegas


Iki kada vaikai miega pietų miegelio? Jei lanko darželį, tol, kol į jį eina, na, o jei auga namuose, pasitaiko įvairiai. Kai kurios mamos pasakoja, kad jau vos dvejus metus perkopę  ar trejų metų sulaukę mažyliai nebenori prigulti dieną. Esą tada juos tenka migdyti kone valandą, jie prieštarauja, kartais net ir verkia.

 

Jei vyresnis kaip trejų metų vaikas nenori pietų miego, versti jo prievarta tikrai negalima, nes tada ėjimas miegoti jam asocijuosis su nemaloniais jausmais. Tada labiau apgalvokite visą jo dienotvarkę – kada jis keliasi, kada vakare eina į lovą, kada jaučiasi labiausiai pavargęs?

 

 

Kodėl nenori miego?


Viena dažniausių priežasčių, kodėl vaikai nenori eiti miegoti – jų pervargimas. Be to, eiti miegoti reiškia ne ką kitą, o išsiskyrimą su mylima mama, linksmų žaidimų pabaigą. Kitos nenoro miegoti priežastys: 

 

- Bijo tamsos, nemalonių sapnų, nežinomybės, kuri laukia.

 

- Neturi įpročio eiti miegoti tuo pačiu laiku (skirtingai negu darželyje, kur dienos režimas yra aiškus ir nekeičiamas – valgom/žaidžiam/miegam).

 

- Jei tėvai vaikams skiria mažai dėmesio, guldomi miego šie aktyviai priešinasi, ir taip gauna norimo dėmesio. Vaikui dėmesys yra svarbus bet koks – ir teigiamas, ir neigiamas – tai yra dėmesys.

 

Einame miegoti


Kaip padėti vaikui kuo sklandžiau keliauti į Sapnų karalystę? Taisyklė, galiojanti visiems, ir mažiems, ir dideliems – maždaug valandą prieš miegą nežaiskite judrių žaidimų, kitaip sakant, neleiskite vaikams dūkti. Pažaiskite ramesnius žaidimus, o dar geriau – pasivaikščiokite pusvalandį gryname ore. Tada miegas bus tikrai kokybiškesnis.

 

Priežastys, trukdančios vaikui noriai eiti miegoti būna įvairios:

 

- Gali būti, kad kūdikiui ir mažam vaikui yra per daug jūsų numatyto miego, apsvarstykite, ar realiai reikalaujate, kad metukų vaikas miegoti tris kartus per dieną).

 

- Aplinkoje per daug dirgiklių, trukdančių užmigti (televizorius, radijas ir panašiai).

 

- Vaikas guldomas skirtingu laiku. Dienos ritmas suteikia vaikui saugumo jausmą.

 

- Pamiršote įprastą ritualą, būdingą prieš ėjimą miegoti – nepadainavote lopšinės, nepasekėte pasakos ir panašiai.

 

-Būkite nuoseklūs – jei pašalinote aukščiau minėtas kliūtis, paguldėte vaikutį nakties miego, o jis vis tiek nerimsta, nenusileiskite jo kaprizams, nes pajutęs „kieno valdžia namuose“, mažylis taip elgsis ir kitą kartą.

 

- Guldyktie vaiką kaskart tuo pačiu metu.

 

-Nenaudokite prievartos prieš vaiką – grubumas ir bausmės čia tikrai nepadės. Kaip ir pažadai už miegą apdovanoti vaiką dovana. Miegas- įprasta vaiko režimo dalis, o ne sunkus darbas, už kurį jis nusipelnė dovanų.

 

Kaip Jūs elgiatės su savo „nemiegiukais“? Kokių turite patarimų iš patirties?

28. May 2012, 11:34

mano dvynukams rugseji bus dveji, bet dar iki dabar 12 val. pietu miega. Ismiega ivairiai, kartais vos valanda, kartais ir dvi. Ritmas nepasikeites nuo gimimo, tik tiek, kad virs metuku dienos metu, miega viena karta. Pries uzmiegant atsigeria silto pieno arba sulciu. Jei labai isiaudrine zaidimu, tada tenka pamigdyti, pasupti. Musu supimo budas labai paprastas. 😀 Kadangi jie du ir abiems reikia tuo paciu metu miegoti, tai suguldau lovelese ant sono ir pagalves krastu lengvai supuoju arba sukeliu vibracija ir dainuoju lopsines. Jiems labai patinka, todel po 5 - 10 min. jau pasineria i sapnu pasauli. Vyras kitaip migdo, lovos su ratukais, tai stumdo pirmyn atgal 😀 Gal kam pravers tokie migdymo budai 😉

28. May 2012, 07:52

Na cia kaip suprantu daugiau kalbama apie uzmigdyma, o maniskiui beda didesne pats miegas...nakti dar miega galima sakyti neblogai, o va diena tai mes labai vargstam, miega trumpai, nors namie tylu ramu, pabudes iskart parodo koks jis piktas, o piktas nes neismiega ilgai. Retenybe, kad jis ismiegotu 2-3 valandas pietu miegelio kaip kiti vaikai...aisku, kiti sako nereikia ziureti i kitus vaikus, bet as matau, kad jam truksta miego. Na bet kazkaip isgyvenam, viena diena maziau miega, kita daugiau, daznai dar vaziuojame su vezimu i lauka, ten jis kazkaip uzsuptas ilgiau pamiega😀