Kuo vaikučiui svarbus savarankiškumas?

Kuo vaikučiui svarbus savarankiškumas?

26. May 2011, 07:00

Pasak specialistų, kuo anksčiau vaikas taps savarankiškesnis, tuo anksčiau įgys savivertės jausmą bei jam lengviau bus adaptuotis darželyje.

 

Svarbiauasia taisyklė prieš leidžiant į darželį – vaikutis namie jau turi išmokti mokėti bent minimaliai save apsitarnauti ir susitvarkyti:

 

-nusiplauti rankas,

-šiek tiek apsirengti,

-mokėti nors minimaliai pavalgyti savarankiškai.

 

Kodėl savarankiškumas svarbus vaikui? Pasak ergoterapeutės Gintarės Skučaitės, vaikas tyrinėja pasaulį ir susipažįsta su juo, pavyzdžiui, pats rengdamasis, nueidamas atsisėsti ant puoduko, plaudamasis rankytes, dantukus. Tokiu būdu skatinamas jo paties savivertės jausmas: „Valio, aš padariau pats.“ Tai, kad padarė kažką patys, vaikai sako jau apie antrus metus.

 

Dažna tėvų klaida, kai tėvai laksto po kambarį ir nori įduoti šaukštą košės ar sriubos vaikui. Geriau išlaukti, kai vaikas tikrai bus alkanas ir tik tuomet pasodinti į jo vietą ir duoti ramiai pavalgyti. Taip ir nepasprings vaikutis, ir ugdysite jo savarankiškumą.

 

Taigi leiskite vaikučiui būti kuo daugiau savarankiškam ir adaptuotis darželyje tikrai bus nesunku.

27. May 2011, 08:02

Pritariu,labai domina si tema 😀

26. May 2011, 23:01

Ačiū už patarimus. Norėtųsi daugiau straipsniukų su patarimais, kaip paruošti vaikutį darželiui, kaip mokyti jį savarankiškumo.