Kuo vaiko organizmui naudingos gerosios bakterijos?

08. Jun 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Liga baigiasi tik tuomet, kai organizmas ne tik nebeserga, bet ir atsistato. Kaip jam padėti tai padaryti?

Pastaraisiais metais vis garsiau girdime pavadinimą "probiotikai" arba gerosios bakterijos. Kas tai?

"Mes esame priklausomi nuo to, kas yra mumyse.Nuo tų bakterijų, kurios gyvena mumyse. Kiekvienas žmogus gimsta sterilus, bet maždaug per šešias valandas jo odą ir gelivinės kolonizuoja bakterijos. Buvo pastebėta, kad tam tikrų patologinių būklių metu žmogaus žarnyno flora keičiasi, pradeda dominuoti vienos bakterijos, išnyksta kitos.

Pasikeitus florai, keičiasi ir jos funkcija, keičias virškinimas, žmogaus būklė, savijauta. Pvz. vartojant antibiotikus, gali pasikeisti žarnyno flora ir tada mes galime paskirti preparatą, kuris turi atvirkštinį poveikį, t.y. stabilizuoja žarnyno florą. Duodame gyvas bakterijas, kurios kolonizuoja žarnyną. Jos išlieka stabilios ir gyvybingos kurį laiką ir atlieka naudingas funkcijas", - pasakojo vaikų ligų gydytoja Rūta Maciulevičienė.

Gerųjų bakterijų yra ir maisto produktuose, pavyzdžiui, kefyre ir jogurte. Bet kuris vaikas jų valgo pakankamai? Todėl bandome pasiskaninti kefyrą ir paversti jį gaiviu kokteiliu, gardinant jį bananu ir šaldytomis uogomis.

20150605144550-97768.jpg

Pasak gydytojos R.Maciulevičienės, probiotikai yra nereceptinis vaistas, tačiau susigauti, kokius ir kiek jų vartoti, turi padėti gydytojas arba vaistininkas.

"Jei probiotiką skiria gydytojas, tai jis žino, ką jis nori padaryti. Pavyzdžiui, yra probiotikai, kurie skirti kūdikių pilvo diegliukų gydymui. Jie yra skiriami naujagimiams, neišnešiotiems naujagimiams. Yra probiotikai, kurie skirti vidurių užkietėjimui gydyti", - paaiškino gydytoja.

Mama Aurelija pasakoja, jog probiotikai padėjo vaikučiui greitai atsistatyti po rotaviruso ir kitų susirgimų, kurių metų teko vartoti ne vieną antibiotikų kursą. 

"Gerosios bakterijos - tai mūsų gerieji kareivėliai," - šyptelėjo dviejų vaikučių mama.

20150605145358-26322.jpg