Kūdikių staigios mirties sindromas

Kūdikių staigios mirties sindromas

31. Jan 2013, 07:00

Atrodytų, buvęs sveikas kūdikis vieną rytą ima ir nepribunda. Tokių pranešimų tenka girdėti ir Lietuvoje.

 

Kūdikių staigios mirties sindromo priežastys nėra tiksliai nustatytos, žinomos tik prielaidos. Manoma, kad tai lemia vaikučio kvėpavimo, širdies ar neurologinės sistemos sutrikimai. Taip pat tai siejama su tam tikro hormono vaikučio organizme trūkumu. Tačiau tikslios priežastys iki galo nėra žinomos. Pavyzdžiui, JAV per metus užfiksuojama apie 2500 kūdikių staigios mirties sindromo atvejų, Kanadoje per savaitę jų būna trys atvejai.

 

Tyrimai rodo, kad daug kartų dažniau kūdikių staigios mirties sindromas ištinka vaikus guldomus ant pilvo, nei tuos, kurie miega ant nugaros. Ši nelaimė užklumpa kūdikius nuo vieno mėnesio iki vienerių metų, dažniausiai tarp pirmo ir ketvirto gyvenimo mėnesio.

 

Štai keletas patarimų, kaip išvengti kūdikių staigios mirties sindromo:

 

-migdykite kūdikius ant nugaros. Vėliau, kai kūdikis išmoksta vartytis, jis pats pasirenka jam priimtiną ir patogią padėtį.

 

-nerūkykite prie vaiko, nelaikykite jo prirūkytose patalpose,

 

-neaprenkite per daug drabužių ir neapklokite per šiltai,

 

-guldykite naujagimį ant pakankamai kieto čiužinuko, neapklokite per sunkiais patalais,

 

-kuo ilgiau maitinkite motinos pienu, nes įrodyta, kad natūraliai maitinamus kūdikius staigios mirties sindromas ištinka rečiau.

31. Jan 2013, 17:53

guldydavau ant sono, jei patys atsiguldavo ant nugaros, visada ju galvytes pasukdavau i sona. Pirmus tris menesius guldziau salia saves ir kas pusvalandi pramerkdavau akis patikrinti ar kvepuoja, ar viskas gerai. Taip pat kas kelias valandas apversdavau ant kito sono, kol dar patys nesivarte. Pirmas pusmetis man buvo beveik bemiegis, bet jauciausi rami.

31. Jan 2013, 11:28

siaubas kaip baisu, as net nakty keldavausi paziuret ar Mantukas kvepuoja...