Ar galima sloguojantį mažylį vesti į lauką?

Ar galima sloguojantį mažylį vesti į lauką?

08. Oct 2013, 09:13 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dabar toks metas, kai daugelis vaikučių sloguoja, kosti. Sunkiau sloguojantiems kūdikiams, kurie dar nemoka išsipūsti nosyčių, todėl jiems reikia padėti. Laiku neišvalius nosyčių, jų sekretas keliauja žemyn ir gali rimčiau susargdinti.

Pasak šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, kūdikiui sloga rimta liga ir dėl tos priežasties, kad jis dar nemoka kvėpuoti per burną.

Jei kūdikis susirgo pirmą kartą sloga, nei mama, nei gydytoja nežinos, kokia pirminė priežastis - ar prasidėjo reakcija į šaltį, ar kūdikis peršalo. 9 kartus dažniau taip nutinka dėl perkaitimo, o ne peršalimo, taip pat sloga susergama nusilpus imunitetui.

Kai į nosiaryklę patenka virusai, pradeda tekėti išskyros, kurios bando šalinti užpuolikus virusus. Pradinė ligos stadija - teka nosis. Ar iš karto imtis priemonių ir gydyti slogą, ar nekreipti dėmesio, priklauso nuo kiekvieno vaiko stiprumo.

„Aš patariu visada imtis priemonių - pauostyti svogūno, sučiulpti homeopatinę tabletę. Siūlau žiūrėti į sloguojantį vaiką kaip esantį rizikos zonoje, kuris gali rimčiau susirgti, o liga gali keliauti gilyn, žemyn į kvėpavimo takus,“ – sako šeimos gydytoja.

Ar galima sloguojantį mažylį vesti į lauką?

Jei tai sloga be temperatūros, kosulio, raudonos gerklės, o lauke gražus oras, tada besąlygiškai reikia išeiti į lauką pakvėpuoti grynu, saulėtu oru. Saulės tiesioginiai spinduliai veikia dezinfekuojančiai, įkvepiamas oras yra švarus, ypač prie jūros, kur yra daug jodo ir pušų. Grynas oras daugeliu atveju geriau, negu prikvėpuotas ir pridusintas oras.

Tačiau jeigu oras yra žvarbus, šaltas, vėjuota, lyja, sninga – kai sąlygos netinkamos ir sveikam vaikščioti, žinoma, neveskite sloguojančio vaiko, pataria specialistė.

Maudynės ir sloga

Pasak jos, maudyti galima visus vaikus, tik reikia pakeisti savo įpročius ir nelaikyti jų labai ilgai vonioje. Geriausia trumpai nuprausti po dušu.

Sloguojant maudyti galima rečiau, bet nedarykite taip, kad vaikas sloguoja, ir dvi savaites būna nesiprausęs. Tada visi nuodingi šlakai bus ant kūno, ir tai tik blogiau vaikui. Labai greitai nuprausti vaiką reiktų.

Ar vesti į darželį?

Bet kuri mama, gydytoja ir auklėtoja jums pasakys, kad geriau būtų, kad į darželį eitų visiškai sveiki vaikai, be virusų ir be slogų. Bet mes niekada nežinome, o gal vaiko turima sloga yra alerginė? Tada vaikščios sloguodamas ir nieko neužkrės. Dažnai susirgus sloga, stiprėja alerginis komponentas, ir vaikas ilgiau serga.

Jei virusine sloga sergantis vaikas nueis į darželį, jis papildomai užsikrės kitų vaikų virusais, be to, savo virusu kitus apkrės. Geriau pabūti namuose. Jei vaikas susirgo, geriau, kad jis nekontaktuotų su už save mažesniais ir silpnesniais vaikais, kurie labiau imlūs infekcijai. Daugeliu atveju virusus vaikams, kurie būna namuose, nė nosies neiškiša, parneša suaugusieji, kurie to nejaučia.

Kaip jūs padedate savo sloguojančiam mažyliui?

Sponja04 Sponja04 01. Nov 2016, 11:11

Kambaryje i dubeneli su karstu vandeniu ilasinu 5 lasiukus eukalipto aliejuko. Su sloga ir kosuliu taip pat einam i lauka.

16. Oct 2014, 19:09

Jei sloga trukdo kvepuoti, labai padeda propolio aliejus. Tiesiog uzlasinu lasiuka maziui ant pirsto ir prasau "pakrapstyt nosi", iskart padeda, o ir labai linksma maniskiam buna, kad mama leidzia nosi krapstyt. Dar uzsikimsusiai nosytei padeda svogunas, tiesiog papjaustau ir padedu nakti prie lovos. Ir yra toks Ino Bio balzamas su eteriniais pusu aliejais ir kamparu, ji galima garinti arba itrinti. Labai padeda, bet naudojam tik tada, kai tikrai labai labai reikia. Nemegsta maniskis jo kvapo.
Kad issivalytu beganti sloga, daznai plaunu juros vandenuku, duodu daug skysciu ir butinai einam i lauka, jei nera temperaturos, o lauke tinkamas oras.

18. Apr 2014, 19:58

As buvau paskaitoje mamytems, kur pasakojo apie Valdorfo darzeli Kaune, kurio sukis - "Sloga ir kosulys - ne liga". Tokios nuomones buvau jau pries sia paskaita ir atrodo, kad mamos be reikalo panikuoja, kai tik vaikas susloguoja ar ima koseti. Manau, kad galima eiti tiek i lauka, tiek i darzeli. Tikiuosi, kad su tokiais negalavimais leis mano vaikui eiti i darzeli, kai ji ateityje lankysime.

06. Jan 2014, 23:33 kukute

pastebejusi kad dukrytei atsiranda slogyte visada musu pagalbininkas yra Vibrosil lasiukai,labai greitai mums padeda issivaduoti:"😉

08. Oct 2013, 13:11

Laba diena , mano mažiukams pati efektyviausia priemonė nuo slogos - garinimas druskos tirpalu , ar nugazuotu vytauto mineraliniu vandeniu per inhaliatorių keletą kartų per dieną , nakčiai dar nosytes ištepu Nisitos tepalu ;-)