Kūdikių miegas: kodėl nereikia tildyti muzikos ir temdyti langų

Kūdikių miegas: kodėl nereikia tildyti muzikos ir temdyti langų

20. Mar 2013, 09:00

Kuo ir kodėl kūdikio dienos ir nakties miegas turi kardinaliai skirtis? Apie tai Mamyčių klubui pasakoja vaikų ligų gydytoja Rasa Katkevičienė.

 

Pasak gydytojos, vaiko dienos ir nakties miegas skiriasi, nes dieną mažieji tik nusnūsta, kad šiek tiek pailėstų, o gilus nakties miegas būtinas tam, kad organizmas pailsėtų ir atsistatytų visapusiškai. Nakties miego metu ilsisi kvėpavimo organai, sulėtėja širdies plakimas, pailsi visos gyvybinės funkcijos.

 

Neslopinkime natūralių garsų namuose

 

"Gimus kūdikėliui, dažnai tėvai mažylio dienos miegą bando paversti nakties miegu – užtemdo langus, pritildo visus garsus ir vaikas miega absoliučioje tyloje. Nedarykime šios klaidos. Dieną neslopinkime natūralių garsų – vandens šniokštimo iš čiaupo, tegu sklinda nestiprus garsas iš radijo, kompiuterio ar televizoriaus, neslopinkime gatvės triukšmo pro pravertą langą. Palikime natūralią miego aplinką", - Mamyčių klubui pasakojo vaikų ligų gydytoja R.Katkevičienė.

 

Naujagimis per parą turėtų miegoti apie 20 valandų, kūdikis – apie 16 valandų, tad mažyliai turi periodiškai pasnausti dieną toje aplinkoje, kurioje gyvena.

 

Anot gydytojos, tegu dieną sklinda namų garsai – indų tarškėjimas, kitų vaikų balsai, mamos, tėčio kalbėjimas. Idealu, jei vaiko miego metu skamba lengva muzika. Įrodyta, kad ji teigiamai veikia žmogaus intelekto koeficientą. Kuo švelnesnė muzika, tuo geriau vystosi galvos smegenys, vaikas tampa ramus, neagresyvus ir pan.

 

Kūdikis turėtų mėgti tai, ką mėgsta mama – taip jau sukurta gamtoje. Pažiūrėkite, kaip nurimsta vaikas, priglaustas prie krūtinės, nes ne tik jaučia šilumą, bet ir girdi mamos širdies plakimą, kurį jautė dar būdamas pilvelyje.

 

Kas nutinka su vaiku, jei mes jį pratiname prie idealios tylos?

 

Jei miego metu sukuriama ideali tyla, anot gydytojos R.Katkevičienės, vaikui ilgainiui gali atsirasti tam tikra neurozė, nes kiekvienas garsas gali išmušti jį iš vėžių, juk jis pripratęs miegoti be jokio garso. 

 

"Miegas yra ir turi būti malonumas, juk moksleiviai, suagusieji taip ir nori pamiegoti pietų miego, tačiau tam nėra galimybių ar neužtenka laiko. O kūdikiams miegas kartais paverčiamas prievole – jis prispaudžiamas, migdomas per prievartą, nes atėjo metas miegot.

 

Kai kurie tėvai pridengia vaikui akis, net lengvai pririša rankutes, kad nesiblaškytų – tad miega tampa savotiška bausme, o ne malonumu. Arba kartais tėvai sako vyresnėliui: jei dūksi, eisi miegoti. Taip neturėtų būti", - patarė gydytoja.

 

Vaikas turėtų užmigti natūraliu ritmu, tik reikia laiku pastebėti, kada jis jau linksta miegelio:

 

"Jei jis bus pervargęs, o mes jo dar nemigdysime tiek dienos, tiek nakties miegui, jam bus sunku užmigti, jis blaškysis. Todėl pastebėkite pirmuosius vaiko nuovargio požymius, besimerkiančias akytes ir vaiko migdymas netaps prievole, o džiaugsmu ir malonumu", - teigė gydytoja R.Katkevičienė.

 

O koks jūsų vaikučių miegas dieną? Kokie garsai sklinda? Ar stengiatės juos migdyti tyloje?

 

20. Mar 2013, 11:45

Mes gyvename vieno kambario bute su dviem vaikais-4m.ir 10men. Ir zinokt nelabai yra galimybe slopinti naturalius garsus. Automatiskai didesnysis vaikas kazka sneka,zaidzia,juk dabar del to,kad mazasis vaikutis miega,negali neleisti didziajam zaisti. Groja muzika,televizorius ijungtas,mes patys snekam ir t.t O kai buna sveciu,tai irgi kazko ipatingai nedarom,gal tik pasistengiam truputeli tyliau kalbeti. Kai vaikas nori miego,tai jis ir miega.