Kūdikis viduriuoja

Kūdikis viduriuoja

16. Jan 2013, 13:00

Kaip atskirti, kada kūdikis tik skysčiau tuštinasi, o kada – jau viduriuoja?

 

Mamos pienu maitinamas kūdikis tuštinasi dažnai


Mamos pieną valgantis kūdikis gali tuštintis tiek kartų per dieną, kiek kartų valgo, taigi, iki 8 ar 10 kartų per parą. Kol kūdikis negauna papildomo maisto, jo išmatos būna gana skystos. Jos ima tirštėti tada, kai kūdikis pradeda valgyti kietą maistą arba geria mišinukus. Išmatose gali būti šiek tiek skaidrių gleivių.

 

Pradėjus valgyti košių išmatos pasikeičia


Kaip minėjome, pradėjus valgyti kieto maisto, išmatos tampa retesnės, įgyja “tikrą” išmatų kvapą. Tačiau kartais gali pasireikšti ir viduriavimas – tai ženklas, kad vaiko organizmas netoleruoja tam tikrų maisto produktų. Alerginę reakciją paprastai dar lydi ir kūdikio irzlumas, nes jam pučia ir skauda pilvuką, jis nepriauga svorio. Tokiu atveju geriausia išsiaiškinti alergijos priežastį ir mažylio nemaitinti alergiją sukeliančiais maisto produktais.

 

Kai viduriavimas rodo ligą

 

Viduriavimą gali sukelti ne tik kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, kai suvalgoma per daug vaisių, bet ir bakterijos ir virusai. Viena dažniausių kūdikių viduriavimo priežasčių – rotavirusinė infekcija. Viduriuojama ir dėl disbakteriozės, nesveikos žarnyno terpės, kuri susidaro, pavyzdžiui, persirgus tam tikromis ligomis.

 

Jeigu viduriavimas yra infekcinės kilmės, vaiko išmatos pasikeičia: smarkiai dvokia, pasikeičia jų spalva. Tuo tarpu jei vaikas viduriuoja dėl alergijos, išmatos gali būti ir įprastos spalvos ir kvapo.

 

Kada kreiptis į gydytoją?


Į gydytoją reikia kreiptis atsižvelgiant į vaiko būklę. Jeigu ji blogėja, mažylis pasidaro apatiškas, jam skauda, jis negeria skysčių, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Kuo mažesnis kūdikis, tuo greičiau jis netenka skysčių. Neretai tokiam mažyliui, patekus į ligoninę, skiriama į veną lašinti skysčių.

 

Užpakaliuko priežiūra


Nuo skystų išmatų ir dažno tuštinimosi gali parausti kūdikio užpakaliukas. Būtina  kas kartą jam pasituštinus nuprausti užpakaliuką, galima patepti tepaliuku, sudėtyje turinčiu cinko.

 

16. Jan 2013, 16:17

maniske praktiskai nuo gimimo darydavo laabai nekaip. kokius 5kart per para tamsiai zaliai, praktiskai vandeniu ir gyd nieko ismatose nerasdavo.... kiek tyrimu pridaryta, kiek gydytoju praeita. ir del to nustojau savo pienuku maitint, saviitaiga stiprus dalykas. aciu Dievui mes isaugom situos reikalus... bet zarnynas matyt jos silpnoji puse...

16. Jan 2013, 15:02

mano sunus skystai tustindavosi,ir gal daznai budavo 7 kart per diena jai sususdavo naudojau ,pataisus arba krakmola

16. Jan 2013, 13:12

ir as sporas naudodavau Domantui 😀 liuks dalykas, aisku pries barstant reik nusausinti 😀