Kūdikis ir veidrodis

Kūdikis ir veidrodis

22. Dec 2011, 08:00

Jei namuose auginate metukų nesulaukusį kūdikėlį, šie patarimai skirti kaip tik jums.

 

Jeigu prie veidrodžio atsistotumėte su kelių mėnesių kūdikiu, jis tikrai nesuprastų, kas gi toks žvelgia į jį iš anapus. Prabėgs dar nemažai laiko, kol mažylis supras, jog veidrodyje ne kas kitas, o būtent jis. Vaiko raidą tyrinėjantys specialistai sako, jog veidrodis yra iš tiesų "puikus dalykėlis" namuose, kuris padeda vaikui susipažinti su pasauliu, skatina jį tyrinėti ir augti smalsiu žmogučiu.

 

Pirmą kartą supažindinti su veidrodžiu galite 2 -3 mėnesių kūdikį. Paimkite mažylį ant rankų ir priėję leiskite jam pažiūrėti į jį. Smalsutis susidomėjo? Vadinasi, puiku, pirmoji pažintis buvo sėkminga.

 

4 -5 mėnesių kūdikis, prineštas prie veidrodžio, ne tik smalsiai apžiūrinės "veidrodžio gyventoją", bet ir ties į jį rankutes. Galite atlikti eksperimentą, įrodantį, kad mažylis nesuvokia, jog veidrodyje - būtent jis. Paimkite žaisliuką ir kartu su vaikučiu prineškite prie veidrodžio, rodydami taip, kad mažylis matytų žaislą veidrodyje. Norėdamas paimti, vaikutis ties rankutes būtent į žaisliuko atvaizdą veidrodyje, o ne tikrą žaislą.

 

7 - 8 mėnesių amžiaus mažyliui veidrodis - puikus žaidimas ir laiko praleidimas. Nuo maždaug šio laiko iki pusantrų metukų kūdikis vis smalsiau tyrinės savo atvaizdą veidrodyje, lyg ieškodamas panašumų. Būna, kad matydamas veidrodyje save, mažylis tą "nepažįstamąjį" tarsi stumia rankomis, norėdamas, kad jis pasitrauktų. Jeigu prie veidrodžio stovinčio maždaug metukų vaiko paklaustumėte, "Kur Jonukas?" (Nojus, Kipras, Dominykas), jis bestų pirštuku į veidrodį.

 

Tik sulaukus maždaug dvejų metukų (nors tai labai individualu), vaikas suvokia, kad jis yra jis, o veidrodyje- jo atvaizdas. Jeigu ant jo nosytės nupieštumėte raudoną taškelį, atsistojęs prieš veidrodį ir tai pamatęs, jis imtų valytis savo nosytę (kūdikis ir jaunesnis vaikas to nesuvoktų).

 

Taigi, veidrodis - puiki lavinamoji priemonė. Namuose prieš jį su kūdikiu galite pažaisti keletą smagių žaidimų:

 

- Linksmasis mimikų žaidimas. Atsisėskite su vaikučiu prieš veidrodį ir rodykite įvairiausias mimikas - liūdnas, linksmas, išdykusias. tai tikrai patiks jūsų atžalėlei.

 

- Kur nosytė? Kur ausytė? Atsisėskite su kūdikiu prieš veidrodį ir įvardykite aiškiai kūno dalis, parodydami jas. "Čia nosis", "Čia - ausis", "Čia - koja" ir taip toliau. Vėliau paklauskite mažylio, kur jo nosytė ir ausytė.

 

- "Ku kū žaidimas". Atsisėskite ar atsistokite abu prieš veidrodį. Kurį laiką pabūkite ir išeikite iš veidrodžio matymo zonos. Sugrįžtant sakykite "Ku kū". Džiaugsmas vaikui garantuotas.