Kūdikis alkanas ar sotus?

Kūdikis alkanas ar sotus?

23. Mar 2012, 00:00

Ar mano kūdikėlis pakankamai privalgo? Ar jam netrūksta pienelio? Kodėl jis verkia, gal alkanas? Šie klausimai – vieni dažniausių, kylančių ką tik pagimdžiusioms mamoms.

 

Atsakymus į juos mums rasti pradeda VšĮ „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės.

 

1 situacija „Primaitinu mišinuku“


 „Mano dukrytei šiuo metu yra 4 savaitės, maitinu savo pienu, bet kartais tenka duoti ir mišinuko. Nežinau, ar gerai elgiuosi taip darydama, bet kartais atrodo, kad dukrytė mano pieno neprivalgo“.

 

Konsultuoja žindymo konsultantė, mama Margarita:


 „Puiku, kad stengiatės iš visų jėgų maitinti savo pienu. Norint maitinti tik mamos pienu, Jums reikia kiekvieną kartą pagaminti mažesnį kiekį mišinuko. Jei vakare padarote 60 ml, tai kitą vakarą padarykite tik 30 ml mišinio, o dar kitą vakarą vėl nuosekliai mažinkite, arba iš viso nebedarykite. 

 

Pirma, visada siūlykite krūtį, kaip pirma krūtis bus pilnai ištuštinta, pasiūlykite kitą krūtį. Jei po abiejų krūtų ištuštinimo kūdikis nesnaudžia, nesimigdo, o intensyviai žinda, galite duoti sumažintą kiekį mišinio. Svarbu laikyti prie krūties kuo ilgiau, nors ir valandą. Tuščia krūtinė niekada nebūna, joje pastoviai išsiskiria pienas.

 

"Tuščios" krūtinės stimuliacija skatina didesnę pieno gamybą. Jei vaikas meta krūtį, pabandykite panešioti, nuraminti ir vėl už 5 minučių pasiūlykite žįsti. Po poros dienų, jei dėsite vaiką dažnai prie krūtinės, pieno Jums ims gamintis daugiau ir vaikas nebesinervuos, tiesiog užmigs ištuštinęs abi krūtis. Čia svarbu iš tikrųjų patikėti, kad Jūsų pieno Jūsų vaikui UŽTENKA“.

 

 2 situacija „Nežinau, ar kūdikis privalgo“


„Esu jauna mama, sūneliui trys savaitės. Maitinu pati, bet iki šiol neapleidžia jausmas, ar jis pavalgo ir mano pieno užtenka...“?

 

Konsultuoja žindymo konsultantė, mama Karolina:


„Žindant visada yra sunku išmatuoti, kiek vaikutis gauna pieno. Bet jeigu jis gerai priglunda ir teisingai žinda, jei atrodo sveikas ir budrus,  jei priauga pakankamai svorio ir pakankamai šlapinasi (ne mažiau 6  kartus per parą) - tai nerimauti nėra dėl ko. Pirmieji mėnesiai visada yra sunkūs – reikalinga begalinė kantrybė.

 

Glauskite savo sūnelį prie krūties, kiek jis nori. Galbūt kaip tik dabar yra atėjęs kūdikio augimo šuolis, kuomet išauga jo poreikis pienui, tai rodo, kad kūdikis auga. Dažnas glaudimas prie krūties ir stimuliacija skatina pieno gamybą. Taip pat yra normalu, kad kūdikis dažniau prašo pieno vakare, mat jūsų pienas vakare yra truputį liesesnis, o vaikas ir mama labiau pavargę. Apsišarvuokite kantrybe, dažnai žindykite, ir viskas susitvarkys“.

 

3 situacija „Jaučiu, kaip sumažėjo pieno“


„Ką daryti, jei pamažu dingsta pienas. Iš pradžių jo buvo daug, dabar, antrą mėnesį po gimdymo, jaučiu, kaip mąžta“.

 

Konsultuoja žindymo žindymo specialistė, mama Margarita:


„ Tam, kad pieno kiekis nesumažėtų arba dar labiau padidėtų, reikia dažniau dėti prie krūtinės, maždaug kas pusantros valandos visą parą (kol jo vėl atsiras pakankamai), tuomet galima žindyti šiek tiek rečiau, bet nedaryti ilgesnių pertraukų nei 3 valandos tarp maitinimų. Ypač svarbu yra žindyti naktį, nes tuomet išsiskiria hormonas prolaktinas, atsakingas už pieno gamybą. Taigi, kuo daugiau žindysite naktį, tuo daugiau pieno bus kitą dieną.

 

Dviejų mėnesių kūdikis turi valgyti tik mamos pieną. Jei girdysite jį papildomais skysčiais (arbatomis, vandeniu), jis tuo metu negaus jūsų pienuko, atitinkamai jūsų smegenims bus duotas signalas, kad pieno tiek daug nereikia ir jo pradės gamintis mažiau.

 

Čiulptukai ir buteliukai taip pat mažina laktaciją, dėl to Jums, norint išsaugoti pienuką, vertėtų jų atsisakyti. Kai tik vaikas pasidaro neramus, iš karto dėkite jį prie krūtinės (tai vadinama maitinimu pagal poreikį), nepamirškite pati ilsėtis, pamiegoti dieną, gerti pakankamai skysčių ir pieno visada bus pakankamai.

 

4 situacija: „Dukrytė neima krūties“


„Pirmagimei dukrytei 1 savaitė, ir ji neima žįsti krūtinės. Nepadeda ir antspeniai, tad pradėjau nusitraukinėti pieną ir duoti iš buteliuko“.

 

 Konsultuoja žindymo specialistė, mama Rasa:

 

„Čia matau 2 problemas: pieno trūkumą ir krūties atsisakymą. Jei vaikas paims krūtį, tai pieną atstatyti bus lengviau. Kol kas siūlau išspręsti krūties ėmimo problemą ir tęsti pieno didinimą (dažnai nutraukinėti, ne rečiau kaip kas 3 val.). Mamos pieno kiekį didina dažna krūtų stimuliacija ir žindymas/stimuliacija naktį. 

 

Atsižvelgiant į jūsų vaiko amžių, darbuotis teks pora dienų, jūsų nusiteikimas šiam laikotarpiui yra pagrindinis sėkmės veiksnys. Labai raginčiau pasiskambinti artimiausiai žindymo konsultantei ir turėti palaikymą. Siūlau jums štai tokį planą, kuriuo vaikai lengvai grįžta prie krūties (jokių antspenių nenaudokite):

 

Naktimis: apsimiegoję vaikai būna tolerantiškesni pasikeitimams, ypač jei kūdikis nuogas miega ant/šalia mamos krūtinės, tai moksliškai pagrįstas "oda-oda" kontakto poveikis. Nusiteikite taip miegoti ir 2-3 kart per naktį pasiūlyti krūtį. Daugumai vaikų tai suveikia per porą kartų, labiau užsispyrę "atleidžia" mamai po 1-2 naktų.

 

Šio metodo esmė - apsimiegojęs kūdikis elgiasi labai instinktyviai, prisimena prigimtinius dalykus - glaustis prie šilto mamos kūno ir žysti.

 

Dienomis: Glauskite vaiką kuo arčiau savęs, nešiokite visą dieną (slingas, vaikjuostė), miegokite pietų miego kartu su vaiku. Prieš maitinimą apnuoginkite krūtinę, pasimyluokite, pažaiskite, svarbiausia, kad vaikas būtų neišrikdytas, nesudirgęs, linksmas ir geros nuotaikos ir pasiūlykite krūtį.

 

Jei atsisako, nuraminkite, panešiokite ir vėl pasiūlykite. Kartokite tai 4-6 kartus (bendra trukmė 0,5-1,5 val). Tada sugirdykite  MP/mišinėlį iš taurelės. Šio metodo esmė - kūdikiai turi labai stiprų čiulpimo instinktą, girdomas taurele instinktyvaus poreikio nepatenkina, tad labai greitai paima krūtį, nes nori čiulpti - žysti-ramintis.

 

Vakarais: eikite maudytis kartu su vaiku. Tam labai tinka standartinė vonia, arba dušas. Tai  atpalaiduoja mamą ir kūdikį, labai suartina: laikykite kūdikį ant rankų, glauskite, muiluokite, šypsokitės, pažaiskite... Nusišluostykite, susukite vaiką į keletą šiltų palų (sauskelnes, ir rūbelius vėliau apvilksite) ir iš karto maitinkite kūdikį.

 

Jei atsisakys krūties, nuraminkite ir vėl siūlykite. Kartokite tai 3-4 kartus (bendra bandymo trukmė 0,5-1 val.), jei krūties vis tik neims, sugirdykite MP/mišinį iš taurelės. Šio metodo esmė - po maudynių atsiradęs didesnis alkio jausmas ir nuovargis, tad kyla poreikis žysti ir ramintis, atsiradęs artumo jausmas mamai ir jos lengvai prieinama krūtis parodo greitą kelią į šių poreikių patenkinimą.

 

PASTABA: Krūties siūlymas - tai ne priglaudimas ir laukimas, kad pats imtų. Reikia išspausti pieno lašą, kad labiau viliotų kvapas, braukti speneliu per lūpas, spustelėti barzdelę, kad prasižiotų ir įdėti spenelį, palaukti, jei spjauna, nuraminti ir vėl bandyti, papildomai - kiekviena mama turi savų krūties įsiūlymo metodų“.