Kruopų košė mažyliui: kiek kartų per dieną?

Kruopų košė mažyliui: kiek kartų per dieną?

17. Sep 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Iš mamos laiško:

Kiek kartų per dieną galima duoti kruopų košes kūdikui (6 mėn.)? Ir ar galima nuo 6 mėnesių jau duoti varškytę, jeigu ne, kodėl? Mums gydytoja jau rekomendavo ir varškytę valgyti, ir kiaušinio trinį įvesti į maitinimą, ir po mėnesio žuvį, bet, pakalbėjus su kitomis mamytėmis, gydytojų nuomonės skiriasi. Kodėl? Vaikučiai auga normaliai, svoris irgi auga gerai.

Pataria gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

6 mėnesių kūdikiui kruopų košės užtenka 1 kartą per dieną, pasirinktinai arba pusryčiams arba vakarienei, jei kūdikis jau suvalgo pilną rekomenduojamą porciją (150-200 ml).

Jei kūdikis valgo po mažai, galima košės porciją dalinti į 2 dalis, tada duotumėte 2 kartus maždaug po 100 ml (ar kiek mažiau) kruopų košės, (100 ml košės pusryčiams, 100 ml vakarienei) ir dar pagirdytumėte pieno, kiek kūdikis nori užsigerti po košės. Geriausiai tinka po košės mamos pienas, jei nežindoma ir maitinama dirbtinai - tada pieno mišinys. Antra košė 6 mėn. kūdikiui būtų daržovių, ji geriausiai tinka pietums.

Taigi, 6 mėn. kūdikiui, pamažu įpratinus, užtenka 2-jų pilnų košės porcijų: (kruopų košės ir daržovių košės), kiti maitinimai - motinos pienu ar pieno mišiniu. Tarp maitinimų, jei kųdikis nori, galima truputį duoti paskanauti vaisių tyrelės ar sulčių - ne daugiau 100 ml, nes saldūs vaisiai, jei jų duodama per daug, gali mažinti apetitą kitiems maisto produktams.

Nuo 8 mėn.jau galima duoti daržoves su mėsa pietums ir 2 kartus po pilną geriau skirtingų kruopų košės porciją - pusryčiams ir vakarienei. Vaisiai, sultys, duona, sausainiai - tinka saikingai priešpiečiams ar pavakariams.Kiti maitinimai - pienu.

Varškė ir kiaušiniai nuo 6 mėn - nerekomenduojami, nes vaikui pakanka baltymų ir kalcio su mamos pienu ar pieno mišiniu, tik reikia duoti paknkami vit. D, kad organizmas galėtų kalcį įsisavinti. Varškė ir kiaušiniai jautresniam kūdikiui gali sukelti alergiją. Kiaušiniai - tik nuo 10-12 mėn, varškė - nuo 8-10 mėn, nebent nedaug varškės įmaišyta į vaisių tyrelę, kaip priedas.

Geriau nuo 8-10 mėn. sveikam kūdikiui, jei jis nori, pasiūlyti po nedaug (iki100 ml) jogurto ar kefyro, šie produktai lengviau virškinami, mažiau apkrauna nesubrendusį vaiko organizmą pertekliniais baltymais.

Būna ir vaisių tyrelių su jogurtu. Galima naudoti ekologišką jogurtą be priedų ir paskaninti namine uogiene ar šviežiomis trintomis uogomis, pvz. mėlynėmis ir t.t.