Kraujo tyrimas - ką reiškia CRB?

Kraujo tyrimas - ką reiškia CRB?

18. Feb 2014, 10:35 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Susirgus vaikučiui ir apsilankius pas gydytoją, mamos dažnai išgirsta, jog rezultatai paaiškės, kai "padarysime CRB". 

Su daktarais nesiginčysi ir tuomet einate daryti stebuklingą kraujo tyrimą nuo kurio paaiškės kaip gydyti vaikutį. O kas tai yra iš tiesų? 

CRB - tai C reaktyvinis baltymas ir jis greičiausiai parodo uždegimą. Jis priklauso "ūmios uždegimo fazės" baltymų grupei. Kai vaikui (ar suaugusiam) atsiranda infekcija, piktybinių navikų augimas ar imunologinė patologija, tai sukelia "ūmios uždegimo fazės" reakciją ir atsakas į ją yra baltymų-reaktantų sintezė kepenyse. O vat tuomet padidėja CRB. Jis žymiai padidėja esant bakterinei infekcijai ir dažnai tai būna vienas iš pagrindinių rodiklių ar skirti antibiotikus.

Sveikiems žmonėms CRB koncentracija yra mažiau nei 5 mg/l. Tiesa, tik kilus įtarimui apie ligą jūs dažniausiai nieko nepešite, nes kraujo tyrimas išsamiausias būna 5-10 valandų po ūmaus uždegimo pradžios. Todėl jeigu vaikučiui pakilo temperatūra, neskubėkite (žinoma, jeigu atvejis nėra labai ūmus) ir  kraujo tyrimą pasidarykite kitą dieną - tuomet rezultatai bus išsamesni ir rezultatyvesni. 

Vos gimusių vaikų CRB būna didesnis - pirmą parą po gimimo jis būna iki 15 mg/l, o 2-5 gyvenimo dieną - iki 8 mg/l.

Jeigu CRB yra 10-50 mg/l dažniausiai gydytojai įtaria virusinę infekciją, jeigu daugiau nei 50mg/l - bakterinę infekciją. 

Jūsų ir jūsų vaikučių CRB profesionaliai pakomentuoti gali tik jus gydantys gydytojai, kurie žino visą jūsų ligos istoriją.

Šis straipsnis tik informacinio pobūdžio!

Ekspertai

Aurima Dilienė

"Vaikų poliklinika Jūsų namuose" pediatrė www.vaikupoliklinika.lt
Aurima Dilienė in-vecaku-skola