Košės – vertingos, tačiau gali alergizuoti

Košės – vertingos, tačiau gali alergizuoti

16. Jun 2011, 07:00

Tęsiame jūsų pageidaujamą temą apie išsamų papildomą maitinimą. Šiandien dar kalbamės apie košes - tiek grūdines, tiek daržovienes.


Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė.

 

Sveikas mamos pienu ar adaptuotu pieno mišiniu maitinamas 6-8 mėnesių kūdikis papildomo maisto per dieną turi gauti 2-3 kartus. O 9 mėnesių ir vyresni - 3-4 kartus per dieną, ir dar vieną ar 2 kartus papildomų užkandžių. Tinka vaisiai, džiūvėsiai.

 

Didinti papildomo maitinimo dažnumo nereikia, nes tokio amžiaus kūdikis dar turi gauti mamos pieno ar mišinio.

 

Lengviausiai virškinami cukinija ir patisonai

 

Paragavus saldžių vaisių, kūdikiui daržovės nebus tokis skanios, prie jų bus sunkiau priprasti. Tačiau jos vertingesnės nei vaisiai. Daržovėse daug vitaminų, jose yra ir maisto skaidulų, krakmolo.

 

Pradėti nuo bulvės, kopūsto, cukinijos, buroko. Vėliau papildyti špinatais, brokoliais, pomidorais, rope, pastarnokais, petražolėmis. Lengviausiai virškinami cukinija ir patisonai. Kopūstai (brokoliai, žiediniai) tinka dėl vertingų mineralų, fermentų.

 

Ir pilvelį pučia ne taip ir dažnai. To kaltininkai gali būti pupos, žirneliai, todėl šios daržovės tinka tik nuo dešimties mėnesių. Alergiją dažniausiai sukelia morkos.

 

Grūdines košes kaitaliokite

 

Iš grūdinių košių pirmos turėtų būti verdamos iš ryžių, grikių, avižų. Manų košė pradedama duoti vėliausiai ir rečiau, nes maistiniu atžvilgiu ji mažiau vertinga. Košės ruošiamos su mamos pienu ar pieno mišiniu, o su karvės pienu – ne anksčiau kaip nuo metų.

 

Kruopos vertingos – jose daug angliavandenių, gausu vitaminų, kalcio, fosforo. Būtina kruopų įvairovė, nes taip užtikrinama visavertė mityba. Košes galima paskaninti vaisiai, geriausia šviežiais.

 

ATMINKITE, kad kūdikiui košės gai būti ir alergijos šaltinis! Dažniausiai alergizuoja kviečiai. Todėl įvedant kokią nors košės rūšį, atidžiai stebėkite, kokia vaikučio odos reakcija, koks tuštinimasis.

 

Jei kūdikis netoleruoja gliuteno – tampa neramus, viduriuoja, pučia pilvą, gali vemti, krenta svoris, tada skubiai kreipkitės į gydytoją.

 

 

laurora laurora 16. Jun 2011, 14:36

mums buvo morkos paalergizave

16. Jun 2011, 09:23

o mano Ugnytes nuotrauka😀 o mum kaip tik ir buvo alergija nuo kvieciu koses..