IEŠKOME TESTUOTOJŲ! Išbandykite"Žolynėlio" arbatėles ir pasidalinkite įspūdžiais

IEŠKOME TESTUOTOJŲ! Išbandykite"Žolynėlio" arbatėles ir pasidalinkite įspūdžiais

22. Aug 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kviečiame dalyvauti "Žolynėlio" arbatų testavime - kartu su vaikučiais jas ragauti ir parašyti savo atsiliepimus.

Pradžioje susipažinkime su "Žolynėlio" arbatomis iš arčiau. Vaistažolių ekspertai sukūrė ir Lietuvoje pagamino arbatėlę mažyliams, iš kruopščiai atrinktų žolelių, kuriose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, įvairiapusiškai veikiančių organizmą.

Pasitelkus Lietuvos pediatro doc. Algimanto Vingro žinias bei patirtį, sukurtos specialios receptūros "Žolynėlio" GURGIO, PUKSIO, KNIURKIO, ŽVARBIO arbatėlės, kurių sudėtyje esančios žolelės subalansuotos taip, kad sustiprintų viena kitos veikimą, o be to – turi natūraliai gerą skonį, tad atvėsintą arbatėlę mažyliai galės  gerti net ir nesaldintą! 

20141203154908-13367.jpg

Tinkamai vartojamos – jos veiksmingai gali padėti ne tik įveikti įvairius negalavimus, bet ir nuo jų apsisaugoti! 

Žolelių arbatos vartojimas turėtų tapti kiekvienos šeimos savastimi, ir su jomis pažindintis vertėtų pradėti jau nuo pirmųjų vaikučio gyvenimo metų. Įvairios augalų dalys (lapai, žiedai, šaknys, vaisiai) buvo ir tebėra vartojami nuo gilios senovės. Ir nors nuolatinio mokslo tobulėjimo dėka sukuriami vis efektyvesni vaistai, vaistažolės, kaip gamtos dovanos žmogui, vis dar išlaiko savo vertę. Jų poveikis platesnis ir švelnesnis nei chemijos pagalba sukurtų vaistų, o tai ypač svarbu padedant įveikti įvairius negalavimus mūsų mažyliams.

Žinia, vaiko organizmas greičiau ir stipriau reaguoja į švelnesnius gydančiuosius veiksnius nei suaugę. Tad atsiradus pirmiesiems negalavimams derėtų sau padėti motinėlės gamtos duotomis priemonėmis, o cheminių vaistų griebtis kai natūralios priemonės nepadeda arba ligoniukui būtina itin skubi pagalba.

ŽVARBIO receptas

20141203092237-81473.jpg



Vaikai dažnai peršąla, ypač šaltuoju metų sezonu. Ima kankinti užsikimšusi ir tekanti nosytė, čiaudulys, gerklės perštėjimas, skausmas, vaikas netenka apetito, tampa irzlus, blogai miega. Lengvas peršalimas dažniausiai praeina pasitelkus siauralapio gysločio lapų, tūbių, šeivamedžių, ramunėlių žiedų mišinio arbatą, kuri tinka peršalimo simptomams palengvinti, karščiuojant, palaikant organizmo atsparumą išorinei aplinkai.

Siauralapių gysločių arbata veikia švelniai, retina, slopina sausą kosulį, kuris atsiranda vos tik prasidėjus uždegimui nosiaryklėje. Siauralapis gyslotis išskiria gleivių, kurios ramina uždegimo pažeistą gleivinę. 1983 m. moksliniais tyrimais nustatyta, kad gysločių lapų ištraukos slopina nevalingus kvėpavimo takų susitraukimus. Ši jų savybė padeda retinti užsikosėjimo priepuolius, kai sausas kosulys „drasko gerklę“. 2000 m. Norvegijoje atliktų tyrimų pagalba nustatyta, jog gysločiuose yra bakterijų dauginimąsi slopinančių medžiagų.

Tūbių žiedų arbatos skystina sekretą, skatina jo pasišalinimą, t.y. gerina atsikosėjimą. Turi gleivių, kurios padengia ir taip nuramina uždegimo pažeistas gleivines, todėl tūbė tinka skaudant gerklei, o taip pat ir esant skrandžio, žarnyno uždegimams. Be to, tūbių žiedai kvepia medumi ir yra saldaus skonio.

Šeivamedis – labai senas vaistinis augalas, plačiai naudojamas liaudies medicinoje. Jo žiedai pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu veikimu, ramina burnos ir gerklės uždegimą. Žiedai kvapūs, gero skonio.

Visiems pažįstamos ramunėlės irgi padeda sergant peršalimo ligomis, mažina uždegimą, naikina bakterijas, skatina prakaitavimą, mažina karščiavimą. Liepų žiedai yra tikra gamtos dovana žmogui. Juose yra daug įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Liepų žiedai pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, atsikosėjimą gerinančiu, antibakteriniu, priešuždegiminiu ir raminančiu poveikiu.

PUKSIO receptas

20141203092625-54080.jpg

 

Daugiau ar greičiau suvalgius sunkiau virškinamo maisto gali sunegaluoti pilvukas. Atsiranda nemalonūs jutimai: pilvuko pilnumas, nestiprus skausmas, pūtimas. Tokiu atveju padėti gali ramunėlių žiedų, kmynų vaisių, pipirmėčių lapų, saldžiųjų pankolių vaisių mišinio arbatėlė. Ramunėlių žieduose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų. Dalis iš jų gerina virškinimą, skatina tulžies išsiskyrimą, pasižymi priešuždegiminiu veikimu, gali naikinti bakterijas, mažina dujų kaupimąsi žarnyne. JAV natūropatai mėgsta ramunėles dėl švelnaus jų poveikio žarnynui.

Kmynas nuo seno laikomas viena efektyviausių priemonių gydyti pilvo pūtimą ir kitus žarnyno sutrikimus. Kmynų vaisiai aktyvina virškinimo liaukų veiklą, žarnyno peristaltiką, atpalaiduoja lygiuosius raumenis, skatina išsiskirti tulžį. Bulgarų ir kitų slavų tautų, taip pat vokiečių liaudies medicinoje kmyno vaisiai nuo seno vartojami sergant įvairiomis virškinimo trakto ligomis.

Pipirmėčių lapuose esančios medžiagos gerina virškinimą skatindamos virškinimo liaukų sekreciją ir tulžies išsiskyrimą, veikia spazmolitiškai, skausmą slopinančiai ir priešuždegiminiai, skatina oro pasišalinimą iš virškinamojo trakto. Jų arbata turi malonų kvapą, šaldantį skonį. Paprastasis pankolis nuo senovės Egipto laikų vartojamas atsiradus virškinimo sutrikimams.

Saldžiųjų pankolių vaisiai gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, aktyvina žarnų peristaltiką (judesius) ir kartu malšina dėl jų atsirandantį skausmo pojūtį.

GURGIO receptas

20141203092815-21474.jpg

 

Gelbstint užkietėjusius viduriukus, vertingos maistinės skaidulos, bei balkšvųjų gysločių sėklų luobelių, linų sėklų (sėmenų), ramunėlių žiedų ir obuolių žievelių arbatėlės mišinys. Tokia sudėtimi paruošta arbatėlė tampa šiek tiek panaši į drebučius, tačiau malonaus skonio.

Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės ypač tinka atsiradus vidurių užkietėjimui neteisingai maitinantis, t.y. kai mitybos racione trūksta daržovių, vaisių, pilno grūdo patiekalų. Jos labai švelniai nedirgindamos organizmo mažina vidurių užkietėjimą. Tai yra ypač aktualu bet kurio amžiaus vaikams. Dar vienas balkšvųjų gysločių sėklų luobelių privalumas – jos mažina vidurių pūtimą. Linai – lietuvių liaudies dainose apdainuotas mėlynžiedis augalas, protėvių brangintas ir šiandien mūsų kasdienybėje svarbus.

Linų sėklos, dar vadinamo sėmenimis, turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios labai vertinamos liaudies ir tradicinėje medicinoje ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas. Viena iš naudingųjų savybių – linų sėklų medžiagos ramina virškinamąjį traktą, aktyvina žarnyno peristaltiką, veikia kaip vidurius laisvinanti priemonė.

Daug pagiriamųjų žodžių obuoliams aptinkama įvairioje literatūroje, moksliniuose darbuose, specialistų patarimuose. Obuolių žievelėse yra daug skaidulinių medžiagų (ląstelienos), pvz., pektinų kurios padeda atsiradus vidurių užkietėjimui ir taip pat padeda jo išvengti. Visiems mums gerai pažįstamos vaistinės ramunėlės žiedus vartojo senovės Graikijos ir Romos gydytojai, Antikos laikų mokslininkai ir gydytojai. Bėgant amžiams sužinota daug vaistinės ramunėlės savybių. Aptikta, kad jos taip pat gelbsti esant ūminiam ir užtrukusiam bei lėtiniam vidurių užkietėjimui. Jų arbatų aromatas ir spalva žavi vaikus ir suaugusius.

KNIURKIO receptas

20141203093039-11572.jpg

 

Vaikų dirglumo, irzlumo, sunkaus užmigimo šalinimui netinka įprastai suaugusiųjų arbatoje esantys vaistiniai augalai. Tokiu atveju verčiau rinktis melisų lapus, levandų žiedus, pasiflorų žolę, liepų žiedus, o dar geriau – visų jų mišinį. Tokia arbata taip pat padeda šalinti niežulį, norą kasytis sergant atopiniu dermatitu (egzema), ir visuomet, kai dėl įvairių priežasčių, pradeda niežtėti odą. 

Melisa kaip vaistinis  augalas jau buvo žinoma daugiau kaip prieš 1000 metų. Mokslininkas ir filosofas persas Avicena teigė, kad melisa suteikia energijos ir šalina liūdesį. Tai vaistinis augalas, kuris turi daug įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Viduramžiais visoje Vidurio Europoje dirbęs šveicarų gydytojas ir filosofas Paracelsas melisą vadino gyvenimo eleksyru. Citrinos kvapo ir skonio melisos arbatos ramina, slopina baimę, nerimą, dirglumą mažina skausmą, tinka kamuojant nemigai.

Levanda, kaip vaistinis augalas žinomas nuo senovės Romos laikų. Jos buvo dedama į vonias norint nusiraminti ir galvos  skausmui mažinti. Šiuo metu didžiuliai levandos plotai auginami Provanse, nes mokslinių tyrimų patvirtinta, kad ji atpalaiduoja, mažina nerimo, streso jutimą, padeda užmigti. Yra atlikta daug klinikinių tyrimų, kurių metu stebėtas ir įvertintas pasiflorų poveikis nervų sistemai, skausmui, miegui, uždegimui. Nustatyta, kad pasiflorų žolė tinka nervinei įtampai, nerimui, padidėjusiam dirglumui – jautrumui, nemigai šalinti. Liepų žieduose gausu įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Liepžiedžių arbata padeda jei kamuoja nemiga, nerimas, irzlumas. 

Dar geresnis poveikis liepų žiedus sumaišius su kitomis panašiu poveikiu pasižyminčiomis vaistažolėmis, o ir tokios arbatos kvapas malonus, skonis saldokas, kvepia medumi.

Arbatų testavime dalyvaus 10 mamų, kurioms padovanosime po dvi skirtingų arbatų pakuotes!

Kaip pretenduoti į testavimą? Komentaruose parašykite:

-kokias iš aukščiau minėtų arbatų norėtumėte išbandyti ir kodėl?

-ar esate anksčiau jų ragavusios?

-ar esate pasiryžusios parašyti išsamius atsiliepimus su nuotraukomis po testavimo savaitės eigoje?

Testuotojas išrinksime rugpjūčio 24 dieną.

 

vaidlina vaidlina 24. Aug 2016, 14:23

Noretume Zvarbio arbateles, nes siuo metu mano bernuzelis koso.. O panelytei tiktu Purksio arbatele..

vaidlina vaidlina 24. Aug 2016, 12:52 vaidlina

ir reportaza paruostume 😀

irmantaite irmantaite 23. Aug 2016, 16:03

norėtumėme išbandyti Kniurkio ir Žvarbio arbatėles. Ypač Žvarbio, nes artinasi ruduo, o su juo ligelių metas. Gal tai padėtų jų išvengti arba bent greičiau pagyti. Su Kniurkio pagalba gal ramesnį miegelį prisišauktume vyresnėliui. Puksio ir Gurgio arbatėles esame ragavę ir įsigiję kai buvo bėdų su pilvuku. Tikrai padėjo.

kodelcia kodelcia 23. Aug 2016, 00:34

Būtų šaunu išbandyti Kniurkio ir Žvarbio arbatėlių: Kniurkio, kad darželinuko miegas būtų ramesnis prasidėjus naujiems mokslo metams ir atsiradus naujiems iššūkiams einant į darželį, o Žvarbio - kad abu broliukai būtų sveiki, užėjus permainingiems rudens orams. Nesam ragavę jokių vaikiškų žolynėlio arbatėlių, tad labai norim 🌷

ramune. ramune. 22. Aug 2016, 18:40

Sužavėjo šių arbatėlių sudėtis, yra net negirdėtų žolelių. Labiausiai norėtume išbandyti Puksio ar Gurgio arbatėles pilvukui. Na ir žinoma Žvarbio, ruošiantis artėjančiam šaltajam sezonui. Mažoji iš šios serijos ragavo tik Puksio arbatėlę svečiuose, kai pilvuką skaudėti pradėjo. Ir žinoma taip, mes pasiruošusios papasakoti testavimo atsiliepimus 😀

Mergaiciukas Mergaiciukas 22. Aug 2016, 17:56

Labiausiai norėtume su sūnumi, kuriam 3 metai, išbandyti Kniurkio arbatėlę, nes miegoti taip neįdomu ir sunku užmigti ypač dieną. Taip pat Žvarbio, nes ruduo ateina,o ir dabar labai rudeniškas oras, taip norisi nesirgti, o susirgus greičiau ir lengviau sveikti.
Nei vienos iš šių arbatėlių nesame ragavę,tad labai džiaugsimės, jei galėsim pabandyti.
Esam pasiryžę parašyti, kaip mums sekėsi jas ragauti😀 ar skanu, ar padeda😀

ODISEJAaa ODISEJAaa 22. Aug 2016, 14:56

Norėtume išbandyti žvarbio ir puksio ,nes arteja ruduo ir prasidės peršalimai visokie,o kita,nes kartais būna sustreikuoja pilvelis daug pavalgius.
Ar ragave šitų esase,tai jau nepamenu..bet žolynėlio arbatos teko ragaut.
Taip,mes pasiryže,kaip visada parašyti atsiliepimus ir prifotografuoti😉🌷

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 22. Aug 2016, 14:54

Labiausiai norėtume išbandyti Kniurkio arbatėlę. Pabandytume sūneliui ją pasiūlyti prieš miegą vietoj pienuko 😀 Tikiuosi ji padėtų lengviau užmigti ir saldžiai miegoti 😀
Iki šiol esame pabandę tik Žvarbio arbatėlę, ji mums labai patiko.
Na ir žinoma už galimybę pabandyti šią nuotaikingą arbatėlę, parašyčiau tikrai išsamų, nuotraukomis iliustruotą atsiliepimą 😀

vaidlina vaidlina 22. Aug 2016, 11:34

Nesame ragavę šių arbatėlių.. Nors mano vaikai jau ūgtelėję, manau, jog jiems patiktų šios arbatos. Galiu tvirtai teigti, jog jie yra arbatų fanai - mėgsta įvairias arbatas (nuo vaisinių iki žolelių...) Būtų smagu, jog pasisektų laimėti 😀

LePukuota LePukuota 22. Aug 2016, 11:24

Norėtumėm išbandyti Žvarbio ir Kniurkio arbatėles, pagal aprašymą jos mums reikalingiausios 😉 dabar namie paskanaujam Puksio arbatėlės. Ir žinoma parašytume išsamų atsiliepimą 😀

Mikė Pūkuotukas Mikė Pūkuotukas 22. Aug 2016, 09:31

Labai megstame Kniurkio arbatele vakarais. Kitu kolkas nesame ragave. Noretumem isbandyti Zvarbio ir Gurgio arbateles, nes pradejus lankyti darzeli ir nosyte daznai varva ir viduriukai uzkieteja. Tikimes, kad arbateles mums padetu. Ir zinoma isbande butinai parasytumem issamu atsiliepima su nuotraukomis 😀

Solveiga25 Solveiga25 22. Aug 2016, 09:31

Labai norėtumėme išbandyti žolynėlio Kniurkio ir Žvarbio arbatėles, kadangi Puksio ir Gurgio esame jau bandę, jos yra nr. 1 arbatėlės mūsų berniukui, tad būtų šaunu išbanyti ir kitas arbatėles bei pasidalinti savo įspūdžiais apie jas 😀