Koks yra taisyklingas ropojimas keturiomis?

Koks yra taisyklingas ropojimas keturiomis?

03. Jun 2015, 06:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiekvienas mažylis individualus, tikra asmenybė, auganti ir besivystanti tik jam priimtinu spartumu. Štai mažylis pradžiugina pirma šypsena, o žiūrėk - jau ir persiverčia, ropoja. Koks kelias iki ropojimo? 

Vystymosi žingsnelius, kurie turi įvykti iki ropojimo, pradedame nuo gulėjimo pozicijos.

Gulint ant nugarytės, kai mažylis atveria delniukus, mokosi sugriebti daiktus, mokosi persiversti ant šono, tik tada, kai žaidimas ant grindų stabilus, mažylis mokosi persiversti ant pulvuko.

Kuo įvairiau vaikas juda, tuo sėkmingesnis jo vystymasis. Mažyliai gali judėti skirtingai - šliaužti ant pilvuko, persiversti nuo nugaros ant pilvo ir atvirkščiai, taip pat užpakaliuku judėti atgal.

Vėliau vaikas įsisavins ropojimą, remdamasis delniukais, linguodamas pirmyn atgal. O po to supras, kad pats gali ropoti.

Ropojimas - sudėtingas procesas

Tol, kol vaikas išties pradės pats ropoti, gali praeiti nemažai laiko. Juks mažylis turi koordinuoti savo rankyčių ir kojyčių judesius, turi pajusti rankų, pečių jėgą ir išlaikyti savo svorį.

Vaikas turi įsisavinti šį įgūdį ir kol tai nutiks, galime stebėti štai ką:

Išdykėlis ropliukas

Ropojimas keturiomis - tiesa nugara - dešinė ranka, kairė ranka, dešinė kojytė, kairė kojytė. Tokie simetriški judesiai geriausiai lavina vaiko kūną ir ruošia ateičiai

Ropojant svarbu, kad delniukai būtų padėti simteriškai, tokiu būdu stiprėja vaiko stuburiukas, kurio dėka vėliau vaikas sėdės tiesiai, tiesia nugara ir ištiestais pečiais.

Kai neatkelia pilvuko nuo grindų

Tokie mažyliai mėgsta ant pilvo greitai irtis rankomis. Dažnai tai daro viena sulenkta koja ir viena ištiesta ranka.

Idealu, jei vaikas šliaužia sulenkdamas paeiliui abi kojytes, bet dažniau nutinka, kai viena alkūnė sulenkta, o koja ištiesta, todėl vienas kojos klubas patiria įtampą, o antras būna labiau atsipalaidavęs.

Jeigu mažylis taip šliaužia, tėvų užduotis - sukurti vaikui kliūtis, kurias jis turi perlipti, nugalėti, stengdamasis savo kūną pakelti.

Deja, ši poza neleidžia stiprėti pečių linijai, bet vaikui patinka tai, kad jis apskritai juda. Jei šis etapas užsitęsia, pvz. trims mėnesiams, tai tikrasis ropojimo etapas, manykite, kad praleistas.

Supasi keturiomis

Ekspertai mano, kad vaikai supasi tik tuomet, kai nieko kito nemoka, nes jie turi daug energijos ir nori kažko išmokti, tai rodo, kad jam nepavyksta atsistoti ant keturių, nes niekaip nepavyksta išsilaikyti ant rankyčių.

Mes galime leisti vaikui sūpuotis ant grindų, bet jam reikia išmokti ir kitų judesių, nes lingavimas ar šliaužimas nestiprina jo raumenukų, tiesiog jis tokiu būdu patenka kur nori.

Jei vaikas juda nesimteriškai

Jeigu vaikas juda nesimteriškai kaip krabai šonu, tai rodo, kad viena jo pusė silpnesnė, todėl vaikas ir neropoja, o tiesiog persikelia iš vienos vietos į kitą, tad metas kreiptis į gydytoją. Mažylis turi ropoti kaire-dešine ranka ir dešine-kaire koja.

O jei noropoja?

Daugelis tėvų sako: Mano vaikas neropojo, o iškart pradėjo vaikščioti. Taip, tai būna, bet jei mažylis neropojo, vadinasi, tėvai jį dažnai statė į vertikalią padėtį, nešiojo ant rankų vertikaliai, tad jam nereikėjo daug pastangų kažką pačiam daryti.

Kada vaikas ima ropoti pats?

Dažnai mamytės atidžiai stebi, ar atitnka vaikas vystymosi normas pagal literatūrą. Tačiau svarbiausia, kad vaikutis apskritai auga ir vystosi.

Tačiau yra tam tikros vystymosi normos:

Pradžioje - persivertimas - ne anksčiau 3 mėnesių amžiaus, ne vėliau kaip 7,5 mėn.

Ropojimas, sėdėjimas, stovėjimas - ne anksčiau 8 mėn., ne vėliau pusantrų metų.

Ir tik tada prasideda vaikščiojimas - iki 18 mėn. amžiaus

Tačiau dar kartą primename, kad atskiras kiekvieno vaiko vystymosi etapas skirasi - tai priklauso nuo individualių vaiko sugebėjimų ir pasiekimų.

20150602142923-12129.jpg