Kodėl svarbu laikytis miego ritualų: gydytojos patarimai+ KONKURSAS - DALYVAUK IKI 12 VAL.

Kodėl svarbu laikytis miego ritualų: gydytojos patarimai+ KONKURSAS - DALYVAUK IKI 12 VAL.

10. Nov 2014, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ritualai kaip ir miego režimas svarbūs ne tik pilnaverčiam miegui (t.y. vaikelis greičiau užmiega, geriau miega ir pailsi), bet ir vaiko sveikatai.

Kaip sako vaikų ligų gydytoja-pulmonologė Jovita Mažeikienė, kiekviena mama ar tėtis turėtų susikurti savo ritualą, kuris būtų priimtinas šeimai. Svarbiausia vengti aktyvios veiklos bent porą valandų prieš miegą. Taip pat nerekomenduojami ir stiprūs pavalgymai. Pasivaikščiojimai lauke, maudynės, pasakos skaitymas ar dienos įvykių aptarimas galėtų būti kaip pavyzdžiai praleisti laikui prieš miegą.

Kiek turi trukti kūdikio migdymas? Jei mama ant rankų sūpuoja mažylį penkiolika minčių ir jis vis neužmiega, ar verta ieškoti priežasties ar ir toliau stengtis jį užmigyti?

Pasak gydytojos, užmigimo laikas priklauso nuo vaiko: vieni užmiega per keletą minučių padėjus į lovelę, kitiems reikalingas ilgesnis laiko tarpas nusiraminimui ir užmigimui. Tad kiekvieni tėvai turėtų žinoti, kiek jiems reikia laiko, kad užmigdytų savo vaikelį. Žinoma, jei vaikas jaučiasi pakankamai žvaliai ir yra geros nuotaikos, reikėtų pagalvoti, ar tikrai verta "vargti" migdant jį.

Kaip tinkamai migdyti kūdikį – gal tiesiog įdėti į lovelę, pritemdyti šviesą ir palikti vieną, ar visgi reiktų pasūpuoti ant rankų? Kas geriau?

Užmigdymo būdas priklauso nuo jūsų šeimos sutarimo: vieni palieka vaiką kitame kambaryje nereaguodami į verksmus, kol jis galiausiai užmiega; kiti - padeda į lovelę su mylimu žaisliuku ar pridengia mėgstama medžiaga; treti - sūpuoja ant rankų. Nėra vienos taisyklės, mat tiek skirtingiems vaikams reikia skirtingų užmigimo būdų, tiek skirtingiems tėvams reikia skirtingų užmigdymo kelių. Tad turėtumėt išsirinkit sau labiausiai priimtiną būdą ir laikytis jo.

KONKURSAS: Kokių Tu laikaisi ritualų, prieš migdydama mažylį?

Papasakok ir pasinaudok galimybe laimėti „BÜBCHEN Pflege Creme“ – odos priežiūros kremą

20141105132407-55183.jpg

„BÜBCHEN Pflege Creme“ – kosmetinis kremas vaikams, švelniai įvairiapusei kasdienei veido ir rankų odos priežiūrai. Su migdolų aliejumi, bičių vašku, be alergizuojančių kvėpiklių. Drėkina odą, daro ją minkšta ir elastinga. Tinka ir suaugusiems.

Laimėtoją rinksime ŠIANDIEN, lapkričio 10 dieną, 12 val.!

 20141009215558-20752.jpg

10. Nov 2014, 10:09

Mums miego ritualas yra toks :
Sutvarkom žaislus, nusiprausiam po dušu, su sese pasivolioja po tėvų lovą, apsirengiam švelnius naktinukus, geria MP, pasiklauso kaip tyliai jam padainuoju lopšinę ir užmiega.
P.S. Kai pyksta kartais pajungiam kūdikių projektorių.

mama ingrida mama ingrida 10. Nov 2014, 10:05

Kaip ir ankščiau buvau rašiusi mes jokių didelių ritualų miegui neturime.Kai mažoji pradeda norėti miego ji pati prašo aaa,papa,aaa😀Taigi prausiames ,rengiamės ir atsigulę ramiai į lovytę nors ir televizorius veikia ar broliukas dar kažką veikia pageriame MP ir saldžiai užmiegame.Dabar tai būna ankstokai apie 20 val.kogero kaltas laikrodžio atsukimas,nes ryte keliamės taip pat gerokai anksčiau apie 6-7 val.😀

maziuke62 maziuke62 10. Nov 2014, 09:43

mano maziukui dar bus tik 4menesiai, bet mes jau turime savo rituala 😀
kiekviena vakara pazaidziame, padarome makstele, veliau nusiprausiame , atsigulam valgo maziukas ir vis snekina mamyte, kol uzmiega ir kiekviena ryta pasitinka su sypsena 😀

irmantaite irmantaite 07. Nov 2014, 17:22

Du vaikus suguldyti tuo pačiu metu nėra lengva 😀 Tad su didžiuoju užsiima tėtis, o mažasis lieka man. Migdome kasdien tuo pačiu metu, bet kartais būna kad dėdė miegas atslenka ir anksčiau. Ritualai vonioje: nusiprausiam/nusimaudom, išvalau dantukus, apsirengiam pižamytę ir keliaujam prie lovytės. Mantukui 1,7 m. Kaip ir supti nebereikėtų, bet pas mus išliko tas glaudus susirangymas - pasupimas ant mamos rankų kol dainuojam: aa aa pupa, kas tą pupą supa, supa tėtis ir mama, ir katytė murzina 😀 Tuomet paguldau į lovytę. Žinoma, dar būtinai apsiglėbs gertuvę su vandenuku. Neturime jokio mėgstamo minkšto miego draugo išskyrus gertuvę. Dar pastaruoju metu paguldytas pradėjo slėptis po kaldra, užsidengia, atsidengia ir juokiasi. Taip pasižaidžiam ir glostant vaikui plaukučius jis rimsta, rimsta ir užsnūsta. Tuomet jau lekiu prie didžiojo, kuris tuo metu jau būna nupraustas, persirengęs pižamą ir paguldytas į lovą savo kambary. Tad lieka tik mano pareiga paskaityti pasaką. Žinoma jei tą vakarą priklauso. Keletą kartų buvo už labai jau didelius ožius ir neklausymus nesekama. Suveikė, nors nežinau ar tai labai gerai taikyti? Na, paskaitau pasaką, pasitrinam nosim, išbučiuoju žandukus ir jis lieka su šviesele migdytis. Kartais dar žiūrinėja knygelę, o kartais po penkių minučių jau būna skaniai įmigęs.

InetaBu InetaBu 05. Nov 2014, 21:39

Mūsų mažoji šeimynėlė turi susikūrusi miego ritualą, su vyru nusprendėme jau seniai, kad jei jau kuriame vakaro ritualus, tai jų ir laikomės. Mūsų mažiukas link miegiuko pradeda linkti apie 18 val. Jau žiūrėki žaisdamas labiau pykteli, zirzena, padeda galvytę jaukiai. Apie 18 valandą valgome vakaro šiltąjį maistuką, einame dar pusvalanduką pažaisti, po truputį atsisveikiname su visais žaisliukais, su kuriais bendravome per dieną. Tada laukia vakaro laikas vonioje: maudynės, masažiukas, oro vonios, persirengimas į pižamą ir keliaujame link miegamojo. Miegamajame užtraukiame užuolaidas, pataisome pagalves, įsupame mažiuką į apklotuką, nes jam taip patinka, mamytė duoda pienuko, paglosto galvytę, paniūniuojam lopšinę ir viskas...mažiukas užmiega saldžiai 😀 Seniau migdavo apie 21 valandą, bet dabar, atsukus laikrodį, eina miegiuko apie 20 valandą. Ir stengiamės laikytis šio laiko praktiškai visada.

Gintarep Gintarep 05. Nov 2014, 21:15

musu ritualas tas pats nesvarbu ar mes namie ar kelionyteje ar sveciuose: paskaitome vieni kitiems pasakele kai buna nusiprausta ir apsirengta pizamyte.Veliau daromas masakiukas mamai ir tetei,po to mes darome vaikui...kartais tetes eile daryti masaza neprieina nes vaiks uzmiega.dar labai padeda releksine lempa-zuikutis.dar audio pasakeles ijungiame kurios labiausiai migdo mama.kai mama uzmiega ka vaikas darys jei jam nesimiega?aisku ir jis uzmiega.dar ta releksine lempa vezames ir i keliones nes ji atkieka daug funkciju.o labiausiai mums patikusi kad nakti vaikui matyti kur eiti i tuoleta

mama ingrida mama ingrida 05. Nov 2014, 17:49

Mūsų ritualas labai paprastas.Kai ateina laikas miegui visų pima Urtele sako aaa,papa niam niam😀Tada einaam keistis sauskelnes,praustis,velkame pižamėlę ir gulam kartu į lovą.pageriam pienuko mamytės ir labanaktis😀Nereikia nei garsų išjungti,nei šviesos išjungti svarbu tai daryti kai laikas ateina.O tai būna nevėliau kaip 21 val.😀

05. Nov 2014, 15:06

Pastabėjome, kad į ritualą vaikutis pradėjo reaguoti maždaug nuo metukų. Pirmoji ritualo dalis - išjungiame visus garsus, bent pusvalandį būname tiesiog tyloje vaiko žaidimų zonoje. Antroji ritualo dalis - maudynės, prausimasis. Einame maudytis arba tiesiog nusiprausti. Užtrunkam nemažai kol išprausiam visas mašinas 😀. Trečioji ritualo dalis - knygučių skaitymas lovytėje, tėčio spektaklis už lovytės 😀😀, pasikutenimai. Ketvirtoji ritualo dalis-vaikutis jau pats deda pirštuką prie nosytės, rodydamas šššš ir eina ieškoti miegmaišiuko, persirengiame pižama. Penktoji ritualo dalis-mama dainuodama lopšinę išvalo dantukus. Šeštoji ritualo dalis-valgome pienuką ir saldžiai per kelias minutes užmiegame 😀. Štai toks mūsų ritualas.

sraigiukas sraigiukas 05. Nov 2014, 14:56

Mūsų ritualai yra visur ir visada tokie patys, nesvarbu kur esam namie, pas močiute ar kaime. Susidedam žaisliukus į vietas, jie irgi eina miegoti, lėlės miega lovytėse arba vežimėliuose. Tada einam praustis, pižamos ir paskutinė pagrindinė dalis: tėčio pasaka prieš miegą, po pasakos mamos bučinys, apkamšymas ir lopšinė

05. Nov 2014, 14:47

Kai laukiausi mažylei nupirkau minkštą ir švelnų pleduką, kurį užsiklojusi arba trindama nosytę užmiega. Žinoma šalia turi būti ir mama arba tėtis, nes kartais atidengus pleduką pasižiūri ar tėveliai vietoje. Dar kartais priglaudžia kaktytę prie mamytės ar tėvelio veido ir tada vėl užsidengusi užmiega 😀