Kokiuose produktuose yra baltymų?

Kokiuose produktuose yra baltymų?

19. Aug 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pieno produktai sudaro vaiko tinkamos mitybos pagrindą. Kodėl kasdien mažam vaikui reikia vartoti pieno produktus?

Pasak mitybos specialistų, pieno produktus galima suskirstyti į kelias grupes: saldaus pieno (šviežias, įvairaus riebumo pienas), rauginto pieno (kefyras, jogurtas), pieno desertai (vaisiniai jogurtai, varškės sūreliai, pudingai, kremai), augalinės kilmės baltymai.

Rauginto pieno produktai labai gerai veikia virškinimo traktą. Tačiau pieno desertus galima vartoti tik kaip saldumynus, nes juose yra papildomai cukraus, kurie duoda nereikalingų kalorijų.

Pieno produktams yra priskiriami ir baltymais praturtinti produktai – jeigu paprastame piene yra 2-3 gramai baltymų, tai baltymais praturtintuose produktuose -  8-10 gramų baltymų.

Baltymai, kaip žinia, naudingi vaiko organizmo kaulų sistemos stiprinimui, odai, kraujo kūneliams ir imunitetui.

Kokį baltymais praturtintą produktą pasirinkti? 

Sūrį, varškę, baltyminį pieno koncentratą… Kas geriau? Sūryje yra daug kalcio, tačiau jame ir daug riebalų, be to, sūriai dažnai būna pasūdyti.

Varškė - labai vertingas pieno produktas, jų parduotuvėse rasite įvairaus riebumo ir įvairaus skonio. Kad būtų gardesnė varškė, ją vaikui galite patiekti su šviežiomis uogomis.

Pieno baltyminis koncentratas išsiskiria tuo, jog turi nedaug riebalų, o baltymai yra pateikti taip, kad vaiko organizmas greičiausiai juos pasisavintų.

Kiti baltymų šaltiniai - tai mėsa, žuvis, kiaušiniai, grybai, riešutai, ankštinės daržovės (pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai), bolivinė balanda, tofu sūris, pastarieji du turi visą baltymą, su visomis amino rūgštimis.

Per dieną vaikams galima suvartoti apie 2-3 porcijas pieno produktų (1 procija – 1 stiklinė pieno),  1-2 porcijos gali būti praturtintos baltymais: varškė arba baltyminis pieno koncentratas.

Kokie iš pieno produktų jūsų vaiko mėgiamiausi?