Kokių uogų ir kada duoti paragauti mažyliui?

Kokių uogų ir kada duoti paragauti mažyliui?

28. Jun 2022, 16:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kad vaiko organizmas nepristigtų vitaminų, verta pasirūpinti, jog ant stalo niekada netrūktų vaisių, daržovių ir uogų, ypač sezono metu  tai svarbus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis.

Žinoma, kūdikį prie uogų ar vaisių/daržovių reikia pratinti palengva ir duodant po mažai.

Svarbiausi uogų vitaminai:

  • Agrastas. Turi folio rūgšties ir vit.C, E, P bei B grupės vitaminų.
  • Avietė. Yra vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karotino ir kt.
  • Braškė. Vit.C, PP, K, H ir B grupės vitaminų šaltinis.
  • Gervuogė. Turi vit.C, B grupės vitaminų šaltinis.
  • Mėlynė. Turi vit.C, P, PP, B1 ,B2,karotino.
  • Serbentas (baltasis, raudonasis, juodasis).Visų rūšių serbentuose yra folio rūgšties, vit. C, P, PP, B1 ir kt. Juodasis serbentas vertingiausias iš visų. Uogose vitamino C yra daugiau nei citrinose, gausu folio rūgšties, vit.PP, K ir kt., todėl padeda gydyti avitaminozę.
  • Vyšnia. Uogose yra vit. C, B1 ir PP, folio ir nikotino rūgšties.
  • Trešnė. Trešnės turi vit. C ir P.
  • Žemuogė. Joje yra karotino, vit. C, K, E, P, PP, B grupės vitaminų.

Kada ir kiek? 

Kūdikiui trintų uogų galima skanauti nuo 7 mėnesio ir tik 1–2 šaukštelius (vėliau tiek, kiek sveria vienas vidutinio dydžio obuolys), o naujos rūšies uogų – ne anksčiau kaip po 4–5 dienų. Uogytes galima sumaitinti atskirai arba jomis paskaninti košę, varškę.

  • Braškių, žemuogių ir aviečių kūdikiui galima duoti nuo 10–12 gyvenimo mėnesio, per dieną puselę braškės ar kelias žemuoges, avietes. Nuo didesnio kiekio gali išberti. Jei keletą dienų taip nenutiko, vaikutį galite nudžiuginti 2–3 braškėmis. Jei kūdikio odelė jau paberta, šių uogų geriau atsisakyti, kol bėrimas praeis.
  • Vyšnių, trešnių luobelę nulupkite, išimkite kauliuką ir duokite paskanauti vaikui apie 10 mėn., bet tik po 2–3 uogas (arba sulčių), vėliau – po keletą. Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinimui, valo organizmą.
  • Kūdikiui serbentų ir agrastų negalima, nes gali raižyti, pūsti pilvuką. Nebent išspausti keletą uogų sulčių arba iš tyrės paruošti gaivą ir perkošti, bet tik antroje metų pusėje. Trintais serbentais skaninama košytė, varškytė, arbata. Nuo 1 metų uogų galima suvalgyti apie 50 gramų. Jei pilvukas jautrus, geriau tinka sultys arba džemas, drebučiai. Iš uogų pagamintų sulčių kūdikiui galima tik tada, kai jau valgo tiršto maisto ir jį nori užsigerti. Per dieną jis gali išgerti 50–100 gramų.

Tačiau jei vaikas mielai geria mamos pienuką, sulčių nereikia siūlyti – daug vertingesnės pačios uogos. Jei kūdikis, kuriam greitai sueis metukai, dažniau ir skysčiau tuštinasi, paruoškite mėlynių, juodųjų serbentų, vyšnių sulčių. Vaikui duokite šaltu tekančiu vandeniu kruopščiai nuplautų sunokusių uogų, nes nuo žalių kyla skrandžio ir žarnyno uždegimas. Trindamos uogas ir vaisius venkite sąlyčio su metalu, kad nedingtų dalis vitaminų.