Kokių maisto produktų įdėti vaikams į mokyklą?

Kokių maisto produktų įdėti vaikams į mokyklą?

02. Sep 2012, 00:00


Smegenų veiklai būtinų angliavandenių mokiniai gali gauti valgydami košes, makaronus ir duoną. Tėvai turėtų įdėti vaikams į mokyklą jogurtų, salotų ir vaisių. Tokios nuomonės laikosi „RIA Novosti“ apklausti dietologai.

 

„Vyrauja nuomonė, kad smegenų veiklai reikalinga gliukozė. Tai tik iš dalies tiesa. Taip, jiems reikia ne cukraus iš saldžių produktų, o lėtai įsisavinamų angliavandenių, todėl rytais geriausia maitinti vaikus angliavandenių turinčiais patiekalais, pavyzdžiui, košėmis, makaronais, t.y. tokiais produktais, kurie suteiktų darbui mokykloje reikalingos energijos“, – sako dietologė Jekaterina Belova.

 

Geriausia vaikams į mokyklą įdėti sumuštinių iš rupios duonos su gabalėliu sūrio ir daržovėmis. Daugelis vaikų turi antsvorio, o gliukozė, kurios yra saldžiuose produktuose, tik storina. Jeigu yra galimybė vaikams atsisėsti ir ramiai pavalgyti, galima pagaminti ir įdėti į mokyklą salotų“, – pridūrė dietologė.

 

Vaikų mitybos specialistas profesorius Igoris Koninas pataria tėvams atpratinti vaikus kramsnoti nesveikus bulvių traškučius.

 

„Bulvių traškučiuose daug riebalų, druskos, tai nenaudingas produktas. Blogiausia, kad traškučiai išstumia iš raciono vertingesnius produktus, tad traškučiai – mūsų priešas“, – pabrėžė profesorius.

 

Jei vaikas ryte namuose nepusryčiauja, būtinai reikia jam įdėti sumuštinį su sūriu ar jautiena, taip pat galima įdėti jogurto, kefyro ar pasukų. Per dieną mokiniai turi suvalgyti bent po vieną vaisių ir po kelias daržoves, akcentuoja dietologai.

 

Prasidedant mokslo metams medikai pataria sumažinti racione raudonos mėsos ir padidinti žuvies bei jūros gėrybių kiekį.

 

„Patartinas toks santykis: 1–2 kartai raudonos mėsos ir 3–4 kartai žuvies, kurios maistinė vertė yra didesnė. Raudona mėsa sunkiau virškinama, negu žuvis. Be to, žuvyje yra daug vertingų riebalų rūgščių, vitaminų ir mikroelementų, kaip antai, jodo, fosforo, kurie stimuliuoja smegenų veiklą“, – aiškino J. Belova.

 

O riešutai, nors ir naudingi smegenims, yra sunkiai virškinamas ir kaloringas produktas. „Įprastai rekomenduojame per dieną suvalgyti kelis riešutus, įvairius, tik ne kepintus ir ne sūdytus“, – pridūrė dietologė.

 

Kaip teigė profesorius I. Koninas, pastebima, kad vaikams trūksta vitamino C ir A. „Vienas iš didžiausių vitamino C šaltinių yra bulvės ir kopūstai. Juose vitamino C ne tiek daug, bet mūsų vaikai valgo daug bulvių ir kopūstų“, – sakė medikas.

 

www.delfi.lt