Kokios muzikos klausytis su vaikučiu?

Kokios muzikos klausytis su vaikučiu?

26. Feb 2014, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip rodo tyrimai, trečiame nėštumo trimestre kūdikis atsimena muziką, kurios nuolat klausėsi mama. O kuo muzika svarbi ir kaip ji gali įtakoti vaiko vystymąsi pirmaisiais jo gyvenimo metais?

Kūdikiai pilvelyje prisimena muziką, kurią klausėsi mama

Mokslininkų tyrimai įrodo, kad vaikutis mamos pilvelyje girdi nuo maždaug 24 – 27 nėštumo savaitės. Todėl muzikos pamokėlės nėštumo metu puikus būdas su juo užmegzti emocinį ryšį, pradėti bendrauti.

„Iš savo praktikos galiu pasakyti, kai mamos lanko nėštukių užsiėmimus, gimus vaikučiui ir uždainavus žinomą dainą ar užgrojus dūdele, kanklėmis, vaikutis sureaguoja ypatingai. Jį tai džiugina, jis atpažįsta garsą ar melodiją, girdėtą gyvenant pilve. Mokslininkai tai pavadinę prenataline atmintimi.

Vaikutis atsimena tai, ką girdėjęs gyvendamas mamos pilve“ – sako šeimos centro „Balseliai“ bei Ankstyvojo muzikinio ugdymo studijos „AMUS“ vadovė, muzikos mokytoja Asta Kerulytė - Reys.

Muzika ramina ir stiprina

Ar esate pastėbėjusios štai tokį dalyką, kuris veikia? Kai mažylis verkia arba yra irzlus, tyliai padainuokite jam į ausį lopšinę, kad ir šią: „A-aaa pupa, kas tą pupą supa“. Girdėdamas pasikartojančius garsus ir malonų tavo balsą, vaikutis pasijus saugesnis ir nusiramins.

Atlikti tyrimai rodo, kad tie neišnešioti kūdikiai, kurie klausėsi muzikos, priaugo daugiau svorio, jų kraujospūdis buvo mažesnis, o širdies tonai stipresni negu tų, kurie buvo auginami be muzikos. Taigi muzika be tik ramina, bet ir stiprina.

Kokios muzikos klausytis?

Kokią muziką pasirinkti namie su vaikučiu klausytis – klasikinę, džiazą, pop, vaikiškas daineles, gamtos garsus ir pan? Tai vis pačių tėvų pasirinkimas. Vieni mano, kad nuo mažens reikia vaikus pratinti prie kasikos garsų, vesti į garsių menininkų parodas ir taip ugdyti jo meninį suvokimą bei kūrybiškumą, tačiau kitų specialistų nuomonė kitokia.

Tačiau svarbiausia - daryti tai, kas jums ir jūsų vaikučiui patinka, ir kad būtų smagu kartu leisti laiką - dainuoti, šokti ir kurti pasirinktos muzikos fone.

O kokios muzikos Tu klausaisi su savo vaiku?