Kokiomis ligomis sergantis žmogus negali skiepytis?

Kokiomis ligomis sergantis žmogus negali skiepytis?

20. Jun 2012, 07:00

Apie skiepijimosi sąlygas konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ULAC specialistai.


Ar gali skiepytis žmogus, jei blogai jaučiasi – turi temperatūros, yra peršalęs ar serga kitomis ligomis?

 

Ne. Sergantis, karščiuojantis žmogus skiepytis negali. Todėl kiekvienas apsilankęs skiepų kabinete pirmiausiai yra išsamiai apklausiamas, išsiaiškinama jo sveikatos būklė, vartojami vaistai, kokiomis ligomis jis yra persirgęs. Kai gydytojas įsitikina, kad žmogus yra sveikas ir neserga jokia ūmia liga, tuomet jis vakcinuojamas.

 

Kokiomis ligomis sergantys ar kokios sveikatos būklės žmogus negali skiepytis?

 

Skiepytis negali sergantys ūmiomis ligomis. Po organų transplantacijų skiepai yra negalimi nebaigus imunosupresinio gydymo. Tokiu atveju neskiepijama, nes skiepai nebus efektyvūs. Skiepai po transplantacijų yra skiriami tik tam tikrais terminais, vakcinų kursais.

 

Sudėtingiausia yra po kaulų čiulpų transplantacijos, kuomet reikia iš naujo atkurti imuninę sistemą – žmogaus organizme nebelieka jokios informacijos apie įskiepytas vakcinas.

 

Po įskiepytų gyvųjų vakcinų (nuo vėjaraupių, kiaulytės, raudonukės) moterims rekomenduojama nepastoti 3 mėnesius. Kadangi įskiepijamas gyvas virusas, kurį laiką cirkuliuojantis kraujyje, ir yra nunešamas į užsimezgusį vaisių, jam gali būti padaryta žala. Todėl yra taikomi labai griežti apribojimai, kuriais siekiama užtikrinti vakcinų saugumą žmonėms.