Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją vaikui?

Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją vaikui?

07. May 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nuo kokio amžiaus vaikai tiriami dėl alergijos? Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją? Mamyčių klubą konsultuoja vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė. 

Kokie tyrimai atliekami nustatyti alergiją?

Tyrimai yra dviejų rūšių. Vienas būdas: su adatėle įspausti kelis alergizuojančios medžiagos lašiukus po oda ir palaukus 15 minučių žiūrėti, ar vaikas į juos reaguoja.

Tarkim, į vieną lašiuką galima įmaišyti 5 medžių žiedadulkių mėginius. Kurio augalo žiedadulkėms vaikas alergiškas, nebus aišku, bet kadangi medžiai žydi maždaug vienu metu, bus aišku, kad tuo metu reikia vaistų.

Kitas būdas: tirti kraują iš venos. Abu būdai geri. Tačiau lašelių būdas netinka, jei vaikas geria vaistų nuo alergijos, reikia juos nutraukti bent dešimčiai dienų. Kraujo tyrimus galima daryti bet kada.

Be to, ant rankos odos galima padaryti apie 15 mėginių, o iš kraujo ištirti iki 300 alergenų. Tačiau kraujo tyrimai gerokai brangesni.

Jeigu vaikas gauna siuntimą pas alergologą, tyrimas įspaudžiant lašiukus nieko nekainuoja, o kraujo tyrimas, pavyzdžiui, 36 alergenams ištirti kainuos mažiausiai 49 eurus. 

Nuo kokio amžiaus vaikai tiriami dėl alergijos?

Jeigu kyla įtarimas, kad kūdikis alergiškas pieno baltymui, galima ir mėnesio mažyliui daryti tyrimus. Paprastai geriau vyresniems, maždaug 6 mėnesių kūdikiams.

Ekspertai
LePukuota LePukuota 07. May 2015, 09:59

Taip, mes praėjusią savaitę darėm kraujo iš venos tyrimą 36 alergenams... beria veiduką nuo gimimo nuo daug produktų, bet tyrimas neporodė niekam alergijos. Mum 2 m. 7 mėn.