Kokie ledai sveikiausi? + receptas

Kokie ledai sveikiausi? + receptas

03. May 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sušilus orams, taip ir norisi pasmaližiauti ledų, ypač vaikams...mmm. Tačiau ar visi ledai sveiki ir natūralūs?

Ledai vertingi kaip pieno produktas

Anot dietologės Jūratės Dobrovolskienės, pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į ledų spalvą, glaisto sudėtį bei sudėtyje esančius augalinius riebalus.

Anot jos, ledai savo maistinėmis savybėmis vertinami kaip pieno produktas. Juose yra nemažai baltymų, kalcio, magnio, fosforo ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, o grietininiuose leduose bei plombyre yra nemažai pieno riebalų.

Pieno riebaluose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys, kurių per dideli kiekiai maiste nerekomenduojami vyresnio amžiaus žmonėms, nes pastarieji gali turėti problemų dėl širdies ir kraujagyslių ligų. 

Tiems, kuriems reikia riboti gyvūninius riebalus, dietologė patarė rinktis vaisinius ledus arba šerbetą. 

„Tačiau pieno riebalai vertingi vaikams, nors dabar netgi iš medikų galima išgirsti pasiūlymų, kad iš vaikų mitybos turėtų būti visiškai pašalintas sviestas bei kiti riebesni pieno produktai“, – sakė dietologė. 

Riebiausias yra plombyras

Ar žinojote, kad riebiausias yra plombyras, toliau seka grietininiai ledai, pieniški, vaisiniai ir šerbetas. Anot dietologės, nieko blogo nenutiks, jei retsykiais pasmaližiausime ir riebesniu plombyru.

Nors vaisiniai ledai ir šerbetai turi mažiausiai kalorijų ir neturi gyvulinės kilmės riebalų, juose gali būti daugiausiai dirbtinių maisto priedų. Paprastai jie gaminami iš vaisių tyrės, sulčių ir vandens, tačiau natūralių sulčių juose yra ne tiek ir daug.

Renkantis ledus J. Dobrovolskienė patarė atkreipti dėmesį į jų spalvą. Nors ledams gali būti naudojami ir natūralūs dažikliai, jei ledai yra labai ryškios spalvos, galima įtarti, kad ji išgauta dirbtiniu būdu.

Stabilizatoriai, emulsikliai, dėl kurių ledai išlaiko savo formą, dietologės manymu, didelės grėsmės sveikatai nekelia. Mat paprastai jie būna natūralios kilmės. 

Bananiniai - braškiniai naminiai LEDAI

Reikia:

  • 300 gramų šaldytų braškių (puikiai tinka ir šviežios)
  • 3 šaldytų bananų
  • 80 g cukraus pudros arba cukraus
  • 200 ml grietinėlės

Kaip gaminti?

Sudedame cukraus pudrą, grietinėlę, braškes, bananus ir viską smulkiname virtuvės kombainu.

Štai kaip atrodo išplakta masė.

Teoriškai ledai jau pagaminti, nes buvo daryti iš šaldytų produktų, tačiau vaikams juk smagiau valgyti "tikrus" ledus, kurių forma panaši į pirktinių. Šiuo metu panašių indelių galima įsigyti kone visuose prekybos centruose, ir jie kainuoja nedaug.

Sudedame masę į indelius, į šaldiklį, kol sustings ir išėmę ragaujame.

Na, štai- ir naminiai ledai. Jokių E.

Kokie ledai jūsų mėgstamiausi? Kokius mėgsta mažyliai?