Kokiame amžiuje alergija dažniausiai pasireiškia?

Kokiame amžiuje alergija dažniausiai pasireiškia?

16. May 2011, 07:00

 

Kokiame amžiuje alergija dažniausiai pasireiškia? 

 

Bet kuriame - ir keturiolikmečiai, ir penkiasdešimtmečiai gali pradėti sirgti alerginėmis ligomis. Paprastai kalbant, prasideda kokios nors lėtinės ligos, kurios išsekina gerąjį imunitetą, ir tada blogasis parodo savo „ragus“.

 

Vaikui tą gerąjį imunitetą gali susilpninti įtampa, pavyzdžiui, išėjimas į mokyklą, jos pakeitimas, suaugusiajam – darbovietės pakeitimas ir t.t. Pati esu gydžiusi nemažai vaikų, kurie pirmą kartą susirgo astma, kai skyrėsi tėvai, atsirado nesutarimų šeimoje.

 

Negera psichologinė atmosfera labai išsekina gerąjį (arba „teisingąjį“) imunitetą, atsiranda palanki terpė pasireikšti lėtinėms ligoms. Tas pats pasakytina ir apie gyvenimo sąlygas. Mano pačios duktė nuomojame bute dažnai sirgo, o kai įsigijome savą butą, pagerėjo gyvenimo sąlygos, baigėsi ir ligos. Gali būti ir priešingai, kai iš geresnių gyvenimo sąlygų vaikas patenka į blogesnes.

 

Sakoma, ar sirgs vaikas, priklauso nuo to, kaip augo mama. Chemijos pramonė suklestėjo prieš 30-40 m.: atsirado valiklių, šveitiklių, skalbiamųjų miltelių. O mūsų, dabar vaikus auginančių mamų ir tėvų, vaikystėje kaip tik ir prasidėjo skonio stipriklių, dažiklių era.  Jiems atsiradus antroji karta ėmė kentėti dėl alergijos.

 

Kiek alergijai svarbus paveldimumas?

 

Jeigu vaikas alergiškas, 75 proc. atvejų jo giminėje buvo alergiškų žmonių. Kitų 25 proc. alergijos atvejų giminėje neįmanoma atsekti. Tai naujai atsiradę pakitę genai.

 

Dažnai minima, kad alergijos atvejų daugėja. Bet, pavyzdžiui, Vakarų Europoje iki šiol alerginių ligų kreivė augo, bet prieš 4-5 m. sustojo ir dabar jos linija tiesi (plato). Vadinasi, tiems, kuriems alergija turėjo pasireikšti, jau pasireiškė. Lietuvoje ligonių mažiau ir mes to lygio (kai ligonių nebedaugėja) dar nepasiekėme. Matyt, turi dar dalis žmonių susirgti, kad kreivė liautųsi didėjusi.