Kokia duona vaikams vertingesnė - juoda ruginė ar balta?

Kokia duona vaikams vertingesnė - juoda ruginė ar balta?

29. Jul 2011, 07:00

Kokia duona vaikams vertingesnė - juoda ruginė ar balta? O kokius duonos gaminius siūlyti vaikučiui, kuriam dygsta dantukai, ar esant vidurių užkietėjimui? Apie duoną ir jos gaminius kalbamės su pediatre Laima.

 

Pasak vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, pradėjusiam ragauti rimtesnio maisto, kūdikiui galima pasiūlyti juodos duonos, o nuo 10 mėnesių – ir baltos duonos gaminių. Pagrindinis duonos komponentas – angliavandeniai. Todėl tai vaikučio organizmui suteikia energijos.

 

Duona – puikus baltymų šaltinis, joje gausu ląstelienos, maistinių skaidulų. Jos turi didleės įtakos maisto virškinimui – maistas geriau keliauja virškinimo sistema, mažina puvimo procesus žarnyne, aktyvina jo veiklą.

 

Duonoje gausu vitaminų B1, B2, mikroelementų – kalcio, natrio, fosforo. Labiausiai tinka rupaus malimo duona.

 

Rinktis juodą ar baltą duoną?

 

Ruginė juoda duona dėl joje esančio kiekio vitaminų, mikroelementų, maistinės ląstelienos yra vertingesnė už kvietinę. Tuo tarpu balta duona ir jos gaminiai kepami iš baltų labai smulkaus malimo miltų. Dėl mažesnio kiekio skaidulų balta duona lengviau virškinama, todėl ji puikiai tinka mažyliams suskaudus pilvuką.

 

Riestainiai, džiūvėsiai – puikus dygstančių dantukų pagalbininkas, mat užkandžiaudamas mažasis bedantis kartu masažuos patinusias dantenas. Jei užkietėjo viduriukai, pasiūlykite rūpaus malimo duonos, nes dėl gausybės maistinių skaidulų ji lengviau laisvina vidurius.