Kokį vandenį geria jūsų vaikai?

Kokį vandenį geria jūsų vaikai?

12. Mar 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip ir kuo girdyti vaiką? Apie tai susimąsto ir esamos, ir būsimos mamytės. Kokį vandenį, sultis ir arbatas geriau duoti mažyliui, kokią vietą vaikučių mityboje šie gėrimai turėtų užimti? Šiandien pakalbėkime apie vandenį.

Mažyliui, kuris maitinamas tik mamos pienu, nereikia jokio kito gėrimo iki tol, kol pradedama duoti ir kitokio maisto. Jeigu mityba mišri arba dėl kokios nors priežasties naudojami vien tik mišinukai, gydytojas individualiai nurodo, kiek ir ko reikia išgerti.

Kiek reikia skysčių?

Jei kalbėtume apskritai, skysčių poreikis labai priklauso nuo vaikučio amžiaus ir kūno masės. Mažyliui iki metukų reikia 100 ml skysčių per dieną vienam kūno masės kilogramui. Kai svoris pasiekia 10 kg, duodama 1 litras skysčių ir dar po 50 g kiekvienam kilogramui viršaus. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo klimato sąlygų.

Kokį vandenį vartoti?

Kokybiškas vanduo, naudojamas vaiko mityboje, turi pasižymėti geriamajam vandeniui būdingomis savybėmis: jis turi būti skaidrus, bekvapis, neutralaus skonio. Tai gali būti filtruotas virintas vanduo iš čiaupo, arba tas, kuriuo prekiaujama parduotuvėse (savaime suprantama, išskyrus gazuotą). Beje, gydytojai rekomenduoti būtent pastarajį, nes jis išgaunamas laikantis visų higienos normų ir yra tikrai saugus.

Būtina sąlyga – toks vanduo turi būti mažai mineralizuotas. Jo sudėtis veikia ir maisto kokybę, tad reikėtų atkreipti dėmesį štai į ką. Vanduo vaikų mityboje gali būti skirstomas į dvi rūšis – atkuriamąjį (naudojamas sausiems mišinukams) ir geriamąjį. Mineralinė geriamojo vandens sudėtis šiek tiek viršija naujagimiams leistinas normas (kalbant apie mikroelementų ir makroelementų koncentraciją).

Dėl šios priežasties nerekomenduotina jo duoti vaikams iki pusės metukų ir naudoti jo mišinukams. Atkuriamasis vanduo yra minkštesnis, turi dvi paskirtis. Jis tinka mažyliams nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų.

Vartojant vandenį iš butelių, svarbu laikytis šių taisyklių:

  • Vandens iš butelio negalima virinti;
  • Laikyti jį reikia žemoje temperatūroje, šaldytuve. Gydytojai rekomenduoja suvartoti jį kaip sultis (per dvi paras), kad nespėtų prisidauginti žalingų mikroorganizmų.
  • Mažų vaikų mityboje galima naudoti tik negazuotą pirktinį vandenį.

Kokį vandenį jūs vartojate?

floryte floryte 13. Mar 2018, 22:22

Iš čiaupo😀