Kodėl vaikui svarbūs pusryčiai?

Kodėl vaikui svarbūs pusryčiai?

07. Nov 2012, 08:30

Kokia tradicija jūsų šeimose – ar į darželį, mokyklą išleidžiate šiltus bei sočius pusryčius pavalgiusį vaiką? Ar leidžiate jam išbėgti visai nevalgius arba suvalgius kokią užkandėlę, pavyzdžiui, sausainį ar sumuštinį?

 

Pasak gydytojų – dietologų, pavalgyti pusryčius yra tikrai svarbu kiekvienam, vaikui – tuo labiau. Pusryčiai - dienos pradžia, kai organizmas gauna energinių medžiagų tolesnei fizinei ir protinei veiklai. Tai ypač svarbu vaikams, kurie pirmoje dienos pusėje užsiima aktyvia protine veikla – įsisavina naują informaciją, atgamina jau žinomą mokykloje, darželyje.

 

 Pavyzdžiui, jei vaikas mokykloje praleidžia šešias valandas, fiziškai aktyvus jis būna dvi valandas, kai yra viena kūno kultūros pamoka, dar per pertraukas, o intensyviai protiškai dirba net keturias. Smegenys nekaupia jokių atsargų, todėl badaujant kenčia labiausiai. Smegenys – vienintelis mūsų organas, kurio ląstelės neatsinaujina. Todėl jau per pusryčius mes turime gauti pakankamai energetinių medžiagų.

 

Kas tinka pusryčiams?

 

Daugiausia energijos kūnui teikia riebalai, o iš angliavandenių gaunama energija įsisavinama greičiausiai. Taigi pusryčiams geriausiai tiktų natūralūs produktai, turintys daug vertingųjų medžiagų ir suteikiantys pakankamai energijos. Tai - pienas, jogurtas, varškė, sūris, kiaušinis, natūrali ruginė duona, košės.

 

Riebalai neturėtų vyrauti, tačiau gerai subalansuotas riebalų ir angliavandenių derinys ryte žmogui tinka labiausiai. Per riebalus rekomenduojama gauti 30 proc. dienos energijos, todėl pusryčiai yra tinkamiausias metas papildyti organizmą energetinėmis medžiagomis fiziniam ir protiniam darbui.

 

Sausi pusryčiai – ne kasdien

 

Vaikų mėgiami sausi pusryčiai, pasirodo, nėra jau tokie vaikiškai nekalti. Didelę dalį jų sudaro cukrus, be to, jų sudėtyje galima rasti ir aromatizatorių, ir emulgatorių, ir dažiklių. Vis dažniau pasigirsta specialistų patarimų ikimokyklinukams jų išvis neduoti, o moksleiviams valgyti ne kasdien.

 

Koks Jūsų manymu, tinkamiausias patiekalas vaiko pusryčiams?

 

Ar į darželį ir mokyklą išleidžiate sočiai pavalgiusį, o gal tik užkandusį?

 

07. Nov 2012, 12:37

pas mus tradicija jau 3metai pusrycius siokedieniais daro mociute,kadangi dukra i mokykla eina budavo ir susukuodavo bet po operacijos sunkios nesukuoja ir diedukas pusrycius atnesa ,bet mociute pagamina.Ir mazius pries darzeli pavalgo dar darzeli po to uzkanda

07. Nov 2012, 09:06

Į darželį visada stengiamės vesti ant pusryčių, taigi namie nieko nevalgo 😀 Būna, kad vedam ir prieš septynias, tuomet įdedam kokį sūrelį 😀

blogietee blogietee 07. Nov 2012, 08:57

Visada pusryčiauja darželyje, kaip ir rekomenduojama košytę.. namie savaitgaliais būna kartais užsiožiuoja ir nevalgo..

07. Nov 2012, 08:40

dukryte eina i darzeli nepusryciavus nes ateinam kaip tik ant pusryciu,todel namuose nera reikalo vaiko sociai maitinti 😀