Kodėl vaikai nemėgsta žuvies?

Kodėl vaikai nemėgsta žuvies?

01. Nov 2012, 08:00

Nereta šeima skundžiasi, kad vaikai nemėgsta žuvies. Tuo tarpu žinoma, kad joje esančios omega – 3 rūgštys augančiam organizmui labai svarbios.

 

Žuvis vaiko racione pageidautina


Vaiko mityba turi būti įvairi, su maistu jis turi gauti įvairiausių gerųjų medžiagų, esančių maiste – skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Labai svarbu į vaiko meniu įtraukti ir žuvį, nes joje esančios riebiosios rūgštys omega-3 ypač reikalingos vaiko vystymuisi. Daugelis tyrimų įrodė, jog riebiosios rūgštys omega-3 pagerina vaiko sugebėjimus, pavyzdžiui, nustatyta,  kad mokyklinio amžiaus vaikai, vartojantys omega-3, turi geresnius skaitymo ir rašymo rezultatus.

 

Taip pat ne vienas mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, jog riebiosios rūgštys omega-3 gerina regėjimą net naujagimiams. Teigiama, kad mažylių, kurie savo mityboje gavo omega-3, organizme buvo nustatytas didelis proteino kiekis, kas liudija apie stiprų imunitetą. Tačiau omega-3  nėra vienintelė teigiama žuvų ypatybė? Tai – ir baltymų, ir vitamino D šaltinis. 

 

Nuo kada pradėti? 


Žuvį galima pradėti siūlyti 9-10 mėnesių mažyliui. Visada prieš duodant naują produktą verta pasitarti su vaiko gydytoju. Žuvies primaitinimui, kaip ir bet kuriam kitam naujam produktui, galioja tos pačios taisyklės: naujo produkto duodama tik sveikam kūdikiui, pirmą kartą pakanka vieno arbatinio šaukštelio. Jei po jo nepasireiškia alerginė reakcija, dozė kitus kartus pamažu didinama.

 

Riebiųjų rūgščių omega-3 šaltiniais laikomi tunas, sardinės, lašiša, otas. Tačiau yra duomenų, kad tune ir ote yra padidintas kiekis gyvsidabrio bei kitų sunkiųjų metalų, tad geriausia vaikui pasiūlyti šviežios lašišos.

 

Kodėl vaikai nemėgsta žuvies?


Viena iš priežasčių gali būti žuvies valgymo tradicijų nebuvimas šeimoje. Jei tėtis ir mama reguliariai nevalgo žuvies, mažylis nemato gyvo pavyzdžio, kažin, ar jis norės valgyti žuvį, kai tuo tarpu kiti šeimos nariai valgys kitus patiekalus.

 

Žuvis turi specifinį kvapą ir skonį, todėl ruoškite ją su vaiko mėgstamais produktais – gal jis labai mėgsta ryžius? Gal moliūgą ar morką?

 

Na, ir paskutinis argumentas – vaikai iš prigimties yra „maisto konservatoriai“, todėl jiems sunku priprasti prie naujo skonio. Manoma, kad skonis įprastu tampa tik po keliasdešimties bandymų, taigi, įsivaizduokite, kiek kantrybės turi turėti tėvai, siūlydami mažyliui žuvies.

 

Ar Jūsų mažylis mėgsta žuvį?

01. Nov 2012, 18:31

maniskis irgi siandien oi kaip kirto zuvi 😃