Kodėl trupa vaiko dantukai: pataria odontologė

Kodėl trupa vaiko dantukai: pataria odontologė

01. Oct 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Mildos laiško:

Mūsų dukrytei yra 1,3 metų ir jai jau trupa visi 4 viršutiniai dantukai. Mes nenaudojome čiulptuko, buteliuko, negeriame nei arbatų, nei sulčių, vandenuko atsigerti duodame iš puodelio arba puodelio su kietu snapeliu. Nuo pat gimimo iki dabar valgo mamos pieną, nuo šešto mėnesio primaitinant kitų maistu. Buvau konsultacijos pas porą odontologų. Viena patarė tęsti maitinimą pienu ir valytis dantukus be pastos iki tol, kol sueis dveji metukai, kita patarė nutraukti maitinimą ir valyti dantukus su fluoro turinčią dantų pasta.

Kokia Jūsų nuomonė, kodėl mums taip nutiko ir ką patartumėte daryti toliau? 

Konsultuoja gydytoja- odontologė Giedrė Gumbelevičienė:

Sveiki, p. Milda,

Neapžiūrėjus vaiko dantukų, sunku įvertinti tikrąją situaciją ir nustatyti priežastis, kodėl dantukai tokie silpni.

Tačiau žinant, kad mamos pienas yra ir maistas ir vaistas, rekomenduočiau tęsti maitinimą mamos pienu. Jei mergaitė jau moka išspjauti dantų pastą, būtų gerai rinktis dantų pastą su fluoru. Tik reikėtų naudoti labai mažą dantų pastos kiekį – vos priliečiant prie dantų šepetėlio šerelių.

Valyti dantukus reikėtų ryte, po pusryčių, ir po vakarienės. Rinkitės tik vaikišką dantų pastą su atitinkamu fluoro kiekiu pagal amžiaus grupę. Jei mergaitė nemoka išspjauti dantų pastos, siūlyčiau valyti dantų pasta be fluoro.

Reikėtų nuolat stebėti dantukus ir, jei situacija stabilizuojasi, karioziniai pažeidimai nedidėja, galima laukti ir vykti pas gyd. odontologą sulaukus 2 metukų. Jei dantukų būklė prastėja, reikėtų atvykti pas odontologą gydymui, ilgai nedelsiant.

Linkime sėkmės, prižiūrint dantukus, ir kad jie nebegestų!

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola