Kodėl svarbu racioną papildyti naujais maisto produktais?

Kodėl svarbu racioną papildyti naujais maisto produktais?

30. Aug 2010, 00:00

Pasak mitybos specialistų, per vėlai arba netinkamai į racioną įtraukus naujus maisto produktus, vaikučio kūno svoris gal būti per mažas, gali sulėtėti vystymasis, sumažėti organizmo atsparumas.


Taigi mitybos specialistai rekomenduoja šių maisto medžiagų ir vitaminų sąrašą, kurių vaiko maiste neturėtų trūkti:

 

BALTYMAI

"Statybinė" organizmo ląstelių medžiaga. Rekomenduojama, kad apie 15 proc.per dieną suvartojamų kalorijų sudarytų baltymai.

 

Baltymų šaltinis: nenugriebtas pienas ir pieno produktai - jogurtas, varškė, mėsa, paukštiena, kiaušiniai.

 

RIEBALAI

Mažo vaiko mityboje jų nereikia riboti - riebalai jiems labiau reikalingi nei suaugusiems. Todėl į vaikučių patiekalus patartina dėti riebalų - kiekvienam 100 ml tyrės ar košės reikėtų pridėti 5 gramus pvz. alyvuogių aliejaus arba sviesto.

 

Riebalų šaltinis: sviestas, kiaušinių tryniai, grietinė (sotieji riebalai), žuvys, augaliniai aliejai (nesotieji riebalai).


ANGLIAVANDENIAI

Svarbus energijos šaltinis. Vaikams labai svarbios skaidulinės medžiagos, gerinančios virškinamojo trakto darbą, apsaugančios nuo vidurių užkietiejimo.

 

Angliavandenių šaltinis: rupūs grūdai, vaisiai, daržovoės

 

GELEŽIS

Pagrindinė jo užduotis - tiekti deguonį iš plaučių į organizmo ląsteles. Geležies trūkumas, kaip žinia, gali sukelti mažakraujystę. Geležis geriausiai pasisavinama iš gyvulinių produktų, kartu su vitaminu C.

 

Geležies šaltinis: jautiena, liesa kiauliena, kiaušiniai, žuvys, košės su geležimi, džiovintos slyvos, brokoliai, abrikosai.

 

CINKAS

Šio elemento trūkumas gali sukelti atsparumo sutrikimus. Cinkas kaip ir geležis lengviau pasisavinamas iš gyvulinės kilmės produktų nei iš augalinės.

 

Cinko šaltinis: visų pirma - jautiena ir kalakutiena, kiaušiniai ir pienas, košės su cinku, moliūgų sėklos, saulėgrąžos.

 

JODAS

Reikalingas tam, kad taisyklingai funkcionuotų skydliaukė. Teigiamai veikia mąstymą ir atmintį.

 

Jodo šaltinis: šviežios jūrų žuvys, pieno produktai, kiaušiniai, liesa mėsa - jautiena, veršiena, vištiena, triušiena.

 

KALCIS

Būtinas dantų ir kaulų sandaros elementas.

 

Kalcio šaltinis: nenugriebtas pienas, jogurtai ir sūriai, produktai su kalciu.

 

VITAMINAS D

Padeda pasisavinti kalcį, jo trūkumas gali sukelti rachitą. Mūsų klimato sąlygomis rekomenduojama duoti šio vitamino vaikučiams nuo 2-3 savaičių apie 400TV (10 mkg) per parą.

 

Šaltinis: pieno ir košių mišiniai su vitaminu D.

 

VITAMINAS A

Būtinas taisyklingam augimui, turi įtakos regos ir odos organų išvaizdai bei funkcionavimui.

 

Šaltinis: kepenys, sviestas, geltoni vaisiai ir daržovės, tamsiai žali daržovių lapai.

 

VITAMINAS C

Stiprina organizmo atsparumą, gerina geležies pasisavinimą.

 

Šaltinis: sultys, vaisiai ir daržovės - raudonos paprikos, braškės, brokoliai, melionai.

 

VITAMINAS E

Tai labai atsparus antioksidantas, mažinantis ląstelių senėjimo procesą.

 

Šaltinis: avokadai, augaliniai aliejai, vyresniems vaikams - košės su vitaminu E.


Parengta pagal Gerber akademijos leidinį (2008 m.)

 

nestle

rainiukas rainiukas 05. Sep 2010, 22:38

bet kadangi mes viska kepame, verdame, tai tu vitaminu beveik nelieka

02. Sep 2010, 13:58

aha man irgi pravers ypac kur ko yra😀

02. Sep 2010, 13:19

aciu uz idomia informacija