Kodėl pietų miegas svarbus mažiems vaikams?

Kodėl pietų miegas svarbus mažiems vaikams?

23. Dec 2012, 00:00

Visi esame girdėję, kad pietų miegas labai svarbus visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams. Kodėl?

 

Nenori miegoti


Kartais tenka girdėti mamų pasakojimų, kad vaikas gana anksti atsisako miegoti dieną. Ievos dukrytei Kotrynai dar nėra trejų metų, tačiau pietų miego ji nemiega geras pusmetis. Namuose šiuo metu krykštauja ir mažasis Kotrynos broliukas, mama abu augina pati, į darželį dukrytės neleidžia. „Kai paguldau pietų miego dukrytę, ji kalba, vartosi, kuičiasi, ir taip trunka pusvalandį, o kartais ir valandą.

 

Mažylis reikalauja daug priežiūros, todėl paprasčiausiai neturiu laiko ilgai su ja „žaisti“. Taip ir leidžiu nemiegoti, nors būčiau laiminga, jei ji pietų miegotų“ – pasakoja mama. Ar tai ženklas, kad mažylei užtenka tik nakties miego ir galima jos neguldyti?

 

Kodėl svarbu primigti dieną?


Psichologai galba apie tokį terminą kaip “psichoemocinė higiena”. Kas yra kūno higiena, žinome visi,  ir stengiamės ją palaikyti, kad vaikas būtų švarus. O psichoemocinė higiena? Tai gera vaiko savijauta, pailsėjusi nervų sistema. Visa tai labai svarbu bendram vaiko vystymuisi, jo protinių sugebėjimų raidai ir apskritai, visai vaiko sveikatai.

 

Nepailsėjusi nervų sistema provokuoja netinkamą vaikų elgesį, kaprizus bei emocinį vaiko diskomfortą. Kuris, be, abejo, persiduoda bendrai šeimos emocinei būklei.

 

Pratinti nuo mažų dienų


Kodėl kai kurie vaikai anksti atsisako miegoti pietų? Specialistai sako, kad viena iš priežasčių galėtų būti neteisinga patirtis iki šiol. Vaiką pietų miego nuo mažų dienų reikėtų migdyti jo lovelėje, o ne kur papuola – ant tėvų lovos, vežimėlyje, automobilio kėdutėje.

 

Vyresnis kaip metų vaikas turėtų būti guldoma spietų tuo pačiu laiku į savo lovą, sukuriant tam tikrus ritualus – pavyzdžiui, lopšinės padainavimą, paglostymą. Tokiu atveju tikėtina, kad vaikas augdamas irgi mieliau eis miegoti pietų, negu tas vaikas, kuris neturėjo tokio įpročio užmigti savo lovoje.

 

Kiti patarimai:

 

- Miegoti dieną reikia kasdien, neatsižvelgiant, kokia savaitės diena – ir savaitgalį turi galioti tokios pačios taisyklės, nors kartais tėvai ir norėtų pasielgti kitaip, ir turi kitų planų.

 

- Jei tėvai kartais migdo pietų, kartais – ne, vaikas supranta, kad gali pamanipuliuoti, ir pasieks ko norįs, pavyzdžiui, neiti miegoti pietų.

 

-Jeigu norite šiek tiek imituoti vaikų darželio režimą, ir guldyti vaiką miegoti 13 -13.30, kaip tai daro darželyje, atminkite, kad vaikas irgi turi nubusti tokiu metu, kaip paprastai eina į darželį. Nes jei jis miegojo iki 9-10 ryto, kažin ar užmigs 13 valandą.

 

-Pirma dienos pusė turi būti aktyvi – eikite su vaiku pasivaikščioti,  žaiskite judrius žaidimus. Tada tikėtina, kad jis noriau eis miegoti pietų.

 

Ar miega Jūsų vaikai pietų miego?

 

 

23. Dec 2012, 13:24

o maniskis meska 😃 atsikelia 9-10 uzmiega pietu megeli apie 13val,miega iki 15 kokiu,ir jau vakare apie 21val eina pats mieguciu nakciai 😃

23. Dec 2012, 13:11

buna atsikelia septinta val ryto ,sunkiai uzmigdau dvidesimt antra val

23. Dec 2012, 13:09

laaaaaaabai reti tie pietu miegeliai pas mus

23. Dec 2012, 09:41

Maniskei 3 metai, taciau kad ir sunkiai, bet pietu miego dar uzspaudziam. Darzelyje gerai uzmiega, na bet namie tenka pavargti kol uzmigdome. As sutinku su tuo, kad ikimokyklinio amziaus vaikas turi numigti pietu miego, nes kitaip vakare neimanoma susitvarkyti su juo.