Kodėl pajūrio vaikai atsparesni ligoms?

20. Nov 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo filmavimo komanda šįkart svečiuojasi vaikų studijoje „Minimukai“, įsikūrusioje ant jūros kranto. Tad pasirūpinę tinkama apranga, mažieji pajūryje lankosi kasdien. 

Tačiau net ir taip smagiai leidžiant laiką, vaikai susiduria su tais pačias iššūkiais kaip ir visi darželinukai. Širdelę suspaudžia kaskart atsisveikinant su mama ar tėčiu. Pasak vaikų psichologės Aurelijos Anajevaitės, svarbiausia tėvų užduotis – nepasiduoti vaiko liūdesiui. 

"Darželyje visada turi būti smagu ir vaikus užimti įdomia veikla. Svarbu, ką pasakojame vaikui apie tai, kas vyks darželyje...kad ten bus smagu, bus žaislų, galės pavalgyti kelis kartus, o jau atvedus vaiką į darželį, ne mažiau svarbu su juo tinkamai atsisveikinti - greitai ir trumpai, galima su kažkokiu ritualu", - patarė psichologė.

20171117151020-17087.jpg

Prisitaikydami prie naujos aplinkos, vaikai patiria daug streso. Tad adaptacija darželyje turi kelis etapus ir dažniausiai trunka nuo kelių savaičių iki dviejų mėnesių. Pasak psichologės Aurelijos, kai vaikas naujoje aplinkoje suranda daugiau smagių dalykų, negu liūdnų, galima sakyti, jog adaptacija įvyko. Na, o norint padėti vaikui – svarbu ugdyti jo savarankiškumą. 

"Labai svarbu pagal vaiko amžiaus raidą ugdyti jo savarankiškumą, pvz. jeigu nori batus apsiauti, tegu aunasi, jeigu nori užsisegti pats striukę, tegu segasi, jeigu jam nepavyks - padėkite. Kuo jis bus savarankiškesnis, tuo labiau pasitikės savimi ir jausis saugesnis. O ligu išvengti galite, pratinant vaikus prie skirtingų aplinkų - einate pas močiutę, į žaidimų kambarį, į prekybos centrą. Vaikas turi suprasti, kad jis gali būti ne tik savo namuose", - pasakojo psichologė.

Kuo daugiau laiko praleisite su vaiku gryname ore, ypač pajūryje, tuo labiau grūdinsite savo ir jo sveikatą.

20171117151034-39613.jpg

"Vaikui turi būti smagu prie jūros, tad sužadinkite jo smalsumą įdomia veikla, atraskite kartu ką nors naujo. Jūra, beje, labai padeda kvėpavimo sistemai. Mes atsipalaiduojame prie jūros, nes pradedame giliau kvėpuoti, taip ir vaikai - jie atsipalaiduoja, nes giliau kvėpuoja", - šyptelėjo pašnekovė.

Tačiau priprasti prie stiprių pajūrio vėjų nelengva. Dvejų metų Radvilo mama Giedrė – vilnietė. Ji, kaip pati, sako – meilės emigrantė, tačiau siaučiantys pajūrio vėjai, vilnietei buvo tikras iššūkis.  

Giedrė ragina ir kitas mamas labiau pasitikėti savimi ir vaiku. Atidžiai vaikui išrinkus darželį, žinoti, kad jis vaikui duos daugiau naudos negu žalos. Mama tiki, kad ir adaptacija naujoje aplinkoje bus lengvesnė, jei tėvai tvirtai bus apsisprendę ir susitaikę su mintimi, jog jų mažylis jau darželinukas. 

Tad prie jūros smagu bet kokiu oru, net kai siaučia udra. Nereikia bijoti atsivesti vaikų, nes jiems čia labai smagu, o jūra juos tik sustirpina ir užgrūdina.